Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşma olması ve ambargoların kalkması durumunda her şeyin daha iyi olacağını, ancak anlaşma olmazsa da ambargoların kalkması için Avrupa Birliği (AB) ile temaslarını sürdürdüklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı, anlaşma konusunda umutlarını yitirmediklerini ancak sadece Kıbrıs Türkü’nün isteğiyle tek taraflı anlaşma olamayacağını ifade etti.

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği’nin (KITOB) 21. Olağan Genel Kurulu, bugün Girne’de gerçekleştirildi.

Genel kurulun açılışına Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu ve Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın da katılarak birer konuşma yaptı.

Genel kurulda Başkanlık Divanı’na Hüseyin Aktuğ, divan sekreterliklerine Fethi Özboğaç ile Kaan Özbay getirildi.

Saygı duruşunun ardından konuşmalara geçildi. Konuşmalardan sonra yönetim kurulu faaliyet ve mali raporları okunarak oylandı. Seçimsiz olan genel kurul, dilek ve temennilerle kapandı.

DOLMACI

KITOB Başkanı Mehmet Dolmacı konuşmasında, 2011’in bir çok bakımdan turizm açısından oldukça memnuniyet verici ve verimli bir yıl olduğunu kaydederek, özel sektör, bakanlık ve TC Yardım Heyeti’nin birlikte hareket etmesi halinde, ülkeye uygulanan tüm haksız ambargolara rağmen, turizmde otellerin doluluklarının artırılabileceğini ve yaratılan gelirden halkın pay almasının sağlanabileceğini belirtti.

Dolmacı, başta Turizm Bakanı Ünal Üstel ve TC Yardım Heyeti olmak üzere sektörün başarısına katkı koyan tur operatörleri ve otelcilere teşekkür ederek, bir turizm şurası yapılarak ülkede geliştirilecek rekabet edebilir ve halkın eşit fayda sağlayacağı turizm modellerinin belirlenmesi, planlanması ve teşviklendirilmesinin büyük önem arz ettiğini söyledi.

Otoritelerin 2012 yılının daha zor geçeceğini öngördüğünü belirten Dolmacı, bu yüzden daha aktif bir tanıtma ve pazarlama, yıllardır kendini yenileyemeyen tesislerin standartlarını yükseltmek, girdi maliyetlerinin rekabet edebilir ve istikrarlı bir hale getirilmesi, temel ürün olan çevrenin korunması ve geliştirilmesi ve tüm bunlarla birlikte ülkenin toplam kalitesinin yükseltilerek ürünün fiyatlarının hak ettiği seviyelere çekilebilmesinin en büyük ev ödevleri olduğunu vurguladı.

Tüm dünyayla ambargolar altında rekabet etmeye çalıştıklarını anlatan Dolmacı, “Şu an elimizde olan en değerli şey, iyi niyetli, birbirini seven, hoşgörülü insanlarımızla birlik ve beraberliğimizi en yüksek noktaya taşımak ve aynı yöne hep birlikte tüm gücümüzü birleştirerek hareket etmek” dedi.

Halkın turiste davranışının çok iyi olduğunu kaydeden Dolmacı, eskimiş otellerin geliştirilmesi konusunda hibe imkanlarına ilişkin çalışmayı tamamladıklarını, girdi maliyetlerinin düşmesi gerektiğini, elektrik zammıyla korkunç bir karabasana girdiklerini söyledi.

Dolmacı, turistlerin en çok eleştirdiği konunun da çevre kirliliği olduğunu söyledi.

KITREB

Genel kurulda Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB) adına konuşan Kerem İlhan, KITOB’un ailelerinin bir parçası olduğunu belirterek, bu birlikteliğin gelecek günlere ışık tutacağını söyledi.

Otellerdeki kalite artışının olumlu yansıyacağını söyleyen İlhan, otelcilerin elektrik zammıyla mücadelesine da destek verdi.

İlhan, Turizm Fonu’nun amaç dışı kullanıldığını da savunarak bunu eleştirdi.

KITSAB

Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Orhan Tolun ise, otelcilerin, Kıbrıs Türk Turizmi’nin yükünü taşıyanların başında geldiğini söyledi.

Ülkeye charter uçuşla gelen turistlerin iyi ağırlandığını söyleyen Tolun, turizmin ülkenin kurtuluşunun en önemli yolu olduğunu kaydetti.

Elektriğe zam konusunu turizmin önünü açacak şekilde ayarlamak gerektiğini ifade eden Tolun, “Bu zamlar zamansız oldu” dedi.

Tolun, turizmde teşvik almakta sıkıntı çekildiğini, turizm birliklerinin aynı çatı altında toplanması gerektiğini söyledi.

AYGIN

Girne Belediye Başkanı Sümer Aygın ise konuşmasında, örgütlü olmanın önemini vurgulayarak, ulaşımdaki sorunlara değindi.

Deniz ulaşımının önemsenmesi gerektiğini ifade eden Aygın, turizmin sadece otellerle olacak bir iş olmadığını, deniz ulaşımının daha kaliteli hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

Ülkenin her yönüyle örgütlenmesi gerektiğini belirten Aygın, temizlik kültürünün önemine işaret etti ve ülke kirletilirken sadece kurumları eleştirmenin haksızlık olduğunu savundu.

Plansızlığın getirdiği olumsuzlukları anlatan Aygın, bu nedenle Girne’nin gerçekten bozulmaya başladığını, kendileri bir bölgeyi asfaltladıktan sonra elektrik döşenecek olması nedeniyle yeni asfaltın kazıldığını kaydetti.

Aygın, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve diğer hükümet yetkilileriyle birlikte Girne’nin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti.

Belediyelerin de turizm planlamalarının içine çekilmesi gerektiğini söyleyen Aygın, Turizm Bakanı Üstel’in çalışmalarını överek, “Ülkenin geleceği kesinlikle turizmdedir” dedi.

KÖSEOĞLU

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu da kürsüye çıkarak Başbakan’ın mesajını iletti. Köseoğlu, Başbakan’ın çok istemesine rağmen programı nedeniyle toplantıya katılamadığını söyleyerek, 2011 yılında turizmde gösterilen yüksek performans nedeniyle sektörle ilgili kurumları tebrik etti.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, uzun bir zamandan sonra otelcilerin yüzlerinin güldüğünü belirtti.

Bugünlere tüm sektörlerle dayanışma içinde geldiklerini söyleyen Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ile yaptıkları projeksiyonla, ülkeye bekledikleri kadar charter uçak inmesinin sağlandığını ve yatak sayısının da 19 bin 500’e çıkarıldığını ifade etti.

Üçüncü ülkelerden önemli bir artış olduğunu anlatan Üstel, eksikliklerin bulunduğunu ancak bunları da ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

Turizm Fonu’nda ne varsa onu kullandıklarını ifade eden Üstel, bu fonun nereye kullanıldığı hakkında örnekler verdi. Lefkoşa’daki Cumhuriyet Parkı’nı iyileştirmek için çalıştıklarını anlatan Üstel, geçmişte gece nöbetçisi olmadığı ve insanlar da gece yedikleri ve içtiklerini parka attığı için kirlilik olduğunu, kendisinden önceki bakanın bekçi görevlendirdiğini ve basında yer alan çeklerin bunu ödemek için olduğunu söyledi. Bakan, 1 Ocak 2011’den itibaren hizmet alımı yasaklanınca bekçinin görevine son verildiğini anlattı.

Üstel, Çevre Yasası’nın yakında Meclis’ten geçeceğini ve yeni yılın ilk aylarında Çevre Koruma Dairesi’nin daha güçlü olacağını söyledi.

Ekonomisi sıkıntıda olan bir ülkede ellerinden geleni yaptıklarını anlatan Üstel, ilkokullarda ve ortaokullarda çevreyi daha iyi yapmak amacıyla yüzlerce seminer düzenlediklerini belirtti.

Çevre konusunun sadece bakanlık ve belediyelerin uğraşmasıyla halledilemeyeceğini ifade eden Üstel, belediyelerin iyi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

İnsanların kolayı veya sigarayı içip araçlarından dışarıya fırlattıklarını söyleyen Üstel, bunlara ağır cezalar geleceğini kaydetti.

“Bu güzel adayı bir yere götürecek olan turizmdir” diyen Üstel, çevre ve sahilleri temizlemek için de geçmişte hizmet alımı yapıldığını, ancak 1 Ocak’tan sonra bunların sona erdiğini anlattı.

Üstel, önümüzdeki yıl sahilleri temizlemek için özel yapılmış 2 araç alacaklarını açıkladı.

Çamlıbel ve Çatalköy’e doğal arıtma yapacaklarını açıklayan Bakan, bunların 2012 Haziran ayına kadar tamamlanacağını, Girne’deki arıtmanın kapasitesinin de artırılacağını söyledi.

Eski Girne Limanı’nın durumunun herkesi üzdüğünü anlatan Üstel, bu konuda yapacakları projeleri anlatarak, limana yeni yılın ilk aylarında el atacaklarını ifade etti.

Turistlerin ülkeden ayrılırken Kuzey Kıbrıs sevdalısı olarak ayrılmasını istediklerini söyleyen Üstel, otel çalışanlarının daha profesyonel olmasını istediklerini, turizmcinin istediği payı alamadığı için ucuz işgücüne gittiğini belirtti.

KITOB ile dayanışma içinde eğitim yapacaklarını kaydeden Üstel, OTEM Okulu’nu da yeniden açacaklarını ifade etti.

Üstel, kumarhanesiz otellerde bir yıpranma olduğunu, bu konularda küçük otellere yönelik kredilendirme çalışmaları gerçekleştirdiklerini, hibe destekli krediler vereceklerini söyledi.

Üstel, tüm bu çalışmaları Türkiye Cumhuriyeti Yardım Heyeti ve KITOB ile birlikte gerçekleştirdiklerini anlattı.

“Turizmin bir devlet politikası haline gelmesi lazım” diyen Üstel, Turizm Gelişim Yasası’nın geçtiğini, Otelciler Birliği Yasası’nın da Meclis’e gönderildiğini belirtti.

Üstel, “Turizmin bir noktaya geleceğine inanıyoruz ama yalnız yapamayız” dedi.

Ambargoların olumsuz etkilerine değinen Üstel, internetteki www.booking.com sitesinden siyasi nedenlerle çıkarıldıklarını ifade etti.

Kaliteli yatak hedeflediklerini anlatan Bakan, İskandinav ülkelerine yönelik çalışmaları bulunduğunu, orada Kuzey Kıbrıs’ı tanıtma girişimleri yaptıklarını, Rum’un engel çıkardığını ancak hem fuar düzenleyeceklerini hem de tanıtım yapacaklarını ifade etti.

Üstel, Rusya pazarı için de girişimleri olduğunu açıkladı. Bakan, 2012’nin 2011’den daha iyi geçmesi için çalışacaklarını söyledi.

Üstel, teşviklerde aksama olmaması için çalışma yaptıklarını, parasını almayan kimsenin kalmadığını belirtti.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da genel kurulda yaptığı konuşmada, 1985’te ilk kez Başbakan olduğunda ekonomik kurmaylar ile hizmet sektörlerinin itici güç olacağını açıkladığını ve turizm teşvikleriyle DAÜ konusundaki yasayı yaptıklarını anlattı.

Bugün gelinen noktada turizmde hedefin 40 bin yatak kapasitesi, üniversitelerde ise 60 bin öğrenci hedefinin bulunduğunu açıklayan Eroğlu, bu yıl turizmde otelcilerin yüzünün az da olsa güldüğünü ifade etti.

Cumhurbaşkanı, turizmin ancak iyi bir pazarlama ile olabileceğini, bunun faydasını geçen yıl erken pazarlama ile gördüklerini anlattı.

İskandinav ülkeleri için kendilerinin de temsilcilik açma çalışmaları bulunduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, ayrıca Türkiye büyükelçilikleri bünyesinde birçok ülkede turizm ataşeleri görevlendirme düşünceleri olduğunu söyledi.

Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşma olması ve ambargoların kalkması durumunda her şeyin daha iyi olacağını, ancak anlaşma olmazsa da ambargoların kalkması için AB ile görüşmelerini sürdürdüklerini, çünkü bir anlaşmanın tek taraflı olamayacağını, karşı tarafın da Kıbrıs Türkü’nün haklarına saygı göstermesi gerektiğini ifade etti.

Anlaşma konusunda umutlarını yitirmediklerini belirten Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri’nin, Ocak 2012 görüşmesi için “End Game” dediğini anımsatarak, “Ocak’ta sonuç alır mıyız almaz mıyız, tüm hazırlıkları yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, bir anlaşma olması için esneklik gösterdiklerini ancak, görüşme sonrasında BM Genel Sekreteri’nin göstereceği tavrın önemli olduğunu kaydetti.

Girne tarihi limanının turizme kazandırılması gerektiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, “Bu tarihi liman özelliğini kaybediyor” dedi. Cumhurbaşkanı, bunun çok önemli bir konu olduğunu, herkes böyle arzu ettiğine göre gerekenin yapılması gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı, turistlerin Antalya’dan 2 - 3 günlüğüne KKTC’ye gelmesi için geçmişten beri uğraşlar olduğunu ancak bunun uygulanamadığını söyledi.

Turizm Bakanı’na bu konuda görev düştüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, Turizm Bakanı’nın büyük heyecan içinde olduğunu söyledi ve çalışmalarından dolayı tebrik etti.