Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD) toplumlarası uzlașmayı ölçmek amacıyla oldukça yenilikçi bir yöntem olan “Toplumsal Yakınlaşma ve Uzlaşma” (SCORE) Endeksini geliştirmektedir.

Kıbrıs’taki Birleşmis Milletler Kalkınma Programı: İşbirliği ve Güven için Hareket (UNDP-ACT) tarafından desteklenmekte olan SCORE Endeksi, barış süreçlerinin sonuçlarını etkileyebilecek sosyal etkenlerin nabzını tutarak, barışa yönelik yapılan çalıșmaların ne derece etkili olduğunu ölçmeyi amaçlamaktadır. Başlangıç olarakKıbrıs’ta geliştirilen SCORE Endeksi, ancak diğer savaş sonrası toplumlarda da kullanılması halinde barışa gerçek bir hizmette bulunacaktır. Bu bağlamda, SCORE yönteminin Kıbrıs sınırları dışında da uygulanma potansiyelini araştırmak amacıyla SeeD ve UNDP-ACT uzmanlarından oluşan ortak bir ekip, geçtiğimiz günlerde İsrail ve Filistin topraklarına kapsamlı bir ziyaret düzenlemiştir. 

SCORE Endeksi
SCORE Endeksi toplumsal uzlaşma alanında yapılan çalışmaları daha etkin hale getirilmesi için dikkate alınması gereken sosyal yakınlaşma etkenlerini belirlemektedir. Bu araç, karar vericilere ve barış gönüllülerine etkin bir değişim yaratabilmeleri için çalıştıkları sosyal çevreyi daha iyi analiz ederek, belirli kitleler, coğrafik bölgeler, sosyal etkenler üzerine odaklanmalarını sağlamaktadır. 

Başlangıç olarak Kıbrıs’ta kullanılmak üzere geliştirilmekte olan SCORE Endeksinin diğer ülkelerde de uygulanma potansiyeli olduğu saptanmıştır. İlgili ülkede yapılacak olan SCORE değerlendirmesi farklı bölgeler ve/veya toplumlar arasında barışa yönelik yapılan çalışmaları destekleyecektir. Uzun vadede SCORE yönteminin birden fazla ülkede kullanılması ise farklı savaş-sonrası toplumlar arasında uluslararası karşılaştırmalar yapılmasını sağlayarak, barış ve kalkınma alanında yapılan çalışmalarda kullanılmak için daha bilimsel müdahale yöntemleri geliştirilmesine önemli katkı sağlayacaktır.

İsrail ve Filistin Ziyareti
UNDP bölge ofisi ve yerel bir düşünce kuruluşu olan “Araştırma ve Geliştirme için Arap Dünyası” (AWRAD ) koordinasyonu ile yapılan İsrail ve Filistin ziyareti, Endeksin uluslararası boyutta geliştirilmesi için büyük bir deneyim fırsatı olmuştur. Ziyaret sonrası açıklama yapan SeeD araştırmacısı Giorgos Filippou: ‘Sürmekte olan çatışmalar nedeniyle, buradaki durumunKıbrıs’a kıyasla çok daha karmaşık olduğu bir gerçek. Bölgesel ve ideolojik olarak bölünmüş olan bu topraklarda yaşayan insanların, kendi iç politikaları üzerinde sahip oldukları özerklik bölgeden bölgeye değişmektedir. Etnik, dinsel ve sosyo-politik etkenlerin oldukça farklı olması nedeniyle, tüm sosyal grupların sürece dahil edilmesi Endeksin yerel ihtiyaçlara göre uyarlanması için son derece önemlidir,’ demiştir.

Sonraki adımlar ne olacak?
Kıbrıs sınırları dışında, şimdiden İsrail ve Filistin topraklarının yanı sıra Bosna-Hersek’te bulunan yerel akademik kurumlar ve ilgili uzmanlar tarafından büyük bir uluslarası ilgi gören SCORE Endeksi’nin, uzun vadede diğer savaş sonrası toplumlarda da yerel ihtiyaçlara göre uyarlanarak kullanılması hedeflenmektedir. 
Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD) kimdir? 
Kıbrıs sorunu kapsamında liderler ve toplumlar arasında köprü kurmak amacıyla 2009 yılında başlayan “Kıbrıs 2015” projesinin devamı olan Sürdürülebilir Barış ve Demokratik Kalkınma Merkezi (SeeD), barış inşa eden, bölgesel bir düşünce kuruluşudur. UNDP-ACT tarafından desteklenen SeeD, ‘Katılımcı Kamuoyu Araştırması’ ve SCORE Endeksi gibi yenilikçi yöntemler geliştirerek, etkin ve sürdürülebilir politika önerilerinde bulunmayı ve barış alanında yapılan çalışmalar konusunda toplum bilincini artırarak toplumsal katılımcılığı sağlamayı hedeflemektedir.
SCORE Endeksi, Birleşmis Milletler Kalkınma Programı: İşbirliği ve Güven için Hareket (UNDP-ACT) ve SeeD ortak projesidir. 
Daha detaylı bilgi için: http://www.cyprus2015.org/ and SCORE Prezi Presentation