KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la, gergin geçen bir görüşmenin ardından iki kesimliliği kabul etmeyen Rumların, 4 Rum'a 1 Türk düşmesi önerisini gündeme getirdiğini söyledi.

Eroğlu, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'la Lefkoşa'da yaptığı görüşmenin ardından bugün mülkiyet konusunu görüşmeye devam ettiklerini, müzakerelerin geleceğiyle ilgili karşılıklı görüşleri ortaya koyduklarını ve KKTC'de yapılan nüfus sayımı konusunu ele aldıklarını açıkladı. KKTC'de 4 Aralık'ta yapılan nüfus sayımını 7 BM görevlisinin de izlediğini anımsatan Eroğlu, Rumların, işine gelen BM kararını tanıyıp işine gelmeyenleri reddettiğini, bu konularda tartışmalar olduğunu söyledi.

Bugünkü görüşmenin ''biraz tartışmalı geçtiğini'' ifade eden Eroğlu, Rumların eski planlardan beğendiği yeri alıp, beğenmediği yeri reddettiğini kaydetti. Rumların, iki kesimliliği kabul etmediğini, ''geçiş döneminden sonra iki kesimlilik ortadan kalkacak'' şekilde öneriler yaptığını aktaran Eroğlu, Rumların önerilerine göre, ''federasyonun kalıcı olacağını, nüfusun 1/4 oranında (4 Rum-1 Türk) kalıcı olacağını, ama iki kesimliliğin kalıcı olmayacağını'' belirtti.

BM'nin parametlerinden esaslı olanından bir tanesinin de iki kesimlilik olduğuna işaret eden Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının iki kesimlilik üzerindeki ısrarının devam ettiğini, bu konuda gerekeni müzakere masasına koyduklarını söyledi. Nüfus sayımında KKTC'de 300 bin civarında bir nüfus olduğunun ortaya çıktığını, nüfusun 300 binden fazla olmasının mümkün olmadığının bir gerçek olduğunu ifade eden Eroğlu, 2006'da yapılan son nüfus sayımından bugüne ancak bu kadar artış olabileceğini kaydetti.

Bunun, KKTC'de var olan herkesin sayılması ile ortaya çıkan bir nüfus olduğunu belirten Eroğlu, ''(Hristofyas'la) Bu konudaki aşırı hassasiyetlere gerek yoktur diye konuştuk. Eğer bizim başka bir niyetimiz olsaydı, nüfusu daha yüksek gösterebilirdik. Ama gerçek nüfusu bizim de bilmemiz gerekir, hükümet edenlerin de bilmesi gerekir anlayışı içerisinde, 'neyse odur' diyecek şekilde bir nüfus sayımı yapılmıştır.

Bunu da müzakere masasına bugün detaylı bir şekilde aktarmış olduk'' dedi. Liderlerin bir sonraki planlı görüşmesi 19 Aralık Pazartesi günü yapılacak. Liderler, yılbaşı dolayısıyla verilecek bir haftalık aranın ardından 3 ve 9 Ocak'ta iki görüşme yapacak, daha sonra, muhtemelen 22-24 Ocak'ta New York'ta BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'da katılımı ile 5. üçlü görüşme yapacak.

HRİSTOFYAS: GÖRÜŞME KÖTÜ GİTTİ

Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Eroğlu'yla görüşmesinin ''kötü gittiğini'' açıkladı.Rum radyosunun haberine göre Hristofyas, görüşme sonrasında başkanlık sarayına dönüşünde yaptığı açıklamada, ''Görüşme kötü gitti. Mülkiyet konusunu görüştük. Hiçbir şey yok. Ne yazık ki görüşme bir başarısızlıktır ve bunu insanlara söylememiz gerekir. BM'nin tespiti de bu yöndedir'' dedi.

 Rum lider, Greentree'de yapılacak üçlü görüşmeye kadar çabaların süreceğini, toprak ve mülkiyet başlıklarının birbirleriyle ilişkilendirilmesi yönünde sürekli çabası olduğunu ifade etti. Hristofyas, Greentree'deki üçlü görüşmede bu konuda bir komite kurulması konusunda anlaşıldığını, ancak Kıbrıs Türk tarafının bu yönde adım atmadığını ileri sürerek, ''Biz isimleri verdik, tamamen hazırız, mülkiyet konusunda gerekli unsurları bulduk, toprak konusunda da unsurlar elimizde mevcut, ancak ne yazık ki karşılık görmüyoruz'' iddiasında bulundu.

Uluslararası konferans konusunda BM Güvenlik Konseyi'nde, özellikle İngiltere tarafından girişimler olduğu yönündeki duyumların sorulması üzerine ise Hristofyas, ''olgular değişti'' ifadesini kullandı. Hristofyas şunları söyledi: ''İngilizlerden duyduğumuz şeyleri karar açıklandığında görmeyeceğiz. Gerekli girişimlerde bulunduk ve (İngiltere Başbakanı) Sayın Cameron'a kadar ulaştık. Kararın iyi ve adil olacağına inanıyoruz.''

ÇOKLU KONFERANS KONUSU Bu arada, BM Genel Sekreteri Ban'ın, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Rum lider Dimitris Hristofyas'ın 22-24 Ocak'ta New York Greentree'de yapılacak 5. üçlü görüşmede Kıbrıs sorununun bütün iç yönlerini kapatmak istediği ve Kıbrıs konusunda uluslararası konferans düzenlenmesi konusunda ''çetin pazarlık'' yaşandığı bildirildi.

Rum Mahi gazetesi, BM'nin hedefinin Ocak'taki üçlü görüşmeden sonra uluslararası konferans olduğuna işaret ederek, Rum tarafının uluslararası konferansa ''eşek gibi gitmek zorunda kalacağı'' yorumunu yaptı. Rum basın haberlerine göre, BM Genel Sekreteri, Eroğlu ve Hristofyas'tan, aralarındaki anlaşmazlıkları BM uzmanlarının da yardımıyla ele alıp görüş birliğine varmalarını isteyecek. Rum basınına göre BM'nin önünde ''iki senaryo'' var.

Bunlar; ''Üçlü görüşme sırasında ilerleme kaydedilirse Genel Sekreter, iki müzakereciden Şubat veya Mart ayında uluslararası konferansa gelmelerini isteyecek; Greentree'de tatmin edici ilerleme kaydedilemezse, birkaç hafta daha Kıbrıs'ta müzakerelere devam etmelerini veya prosedürü, ya çok taraflı görüşmeye götürerek oyunun sonunu veya çıkmaz ilan edilerek, çabanın sonunun ilanı için geri gelmelerini isteyecek.'' Kıbrıs Rum yönetimi, Kıbrıs sorununun iç yönlerinde anlaşmaya varılmadan önce uluslararası konferans yapılmasına karşı çıkıyor