Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas’ın Kıbrıs sorununa kapsamlı çözüm bulmak amacıyla sürdürdüğü müzakerelerde önemli bir haftaya girildi.

Liderler, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer’in ay sonu BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun;a sunacağı rapor öncesinde, perşembe günü son kez görüşecek.

Liderlerin temsilcileri Kudret Özersay ile Yorgos Yakovu, bugün saat 16.00;da bir araya gelerek, mülkiyet konusunu ele almayı sürdürecek ve liderler görüşmesine hazırlık yapacak.

Liderler de, perşembe günü yapacakları görüşmede, özel temsilcilerin görüştüğü mülkiyet konusunu ele alarak kapatmaya çalışacak. Mülkiyet konusunda taraflar arasında fikir ayrılığı aşılabilmiş değil.

Liderler görüşmesini, Downer’ın, BM Güvenlik Konseyi;ni bilgilendirmesi ve Ban'a rapor sunması izleyecek.

Ban, Downer’in raporunun içeriğine göre, Kıbrıs konusunda çok taraflı konferans çağrısında bulunup bulunmayacağına karar verecek.

Bu arada, Eroğlu’nun Özel Temsilcisi Özersay, geçen hafta, ABD ve Moskova;da temaslarda bulunarak, Kıbrıs Türk tarafının tutumunu anlattı.

Kıbrıs Türk tarafı, Kıbrıs Rum yönetiminin Avrupa Birliği (AB) dönem başkanlığını üstleneceği 1 Temmuz’a kadar müzakerelerden sonuç alınmazsa, 1 Temmuz;dan sonra müzakerelerin anlamının olmayacağını sık sık dillendiriyor.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, hafta içinde yaptığı açıklamalarda Downer'den Kıbrıs konusunda tarafsız rapor hazırlamasını beklediklerini ifade ederek, Downer’ın, bugüne kadar devam eden görüşmelerde tarafların durumunu, masaya öneri sunan ve o önerileri daha da geliştirerek uzlaşma düşüncesiyle müzakere masasına koyanın kim ve kimler olduğunu bilerek raporunu hazırlayacağı umudunu dile getirmişti.

Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde ağır ağır sona yaklaşıldığını ve mevcut şartlarda 1 Temmuz;dan sonraki görüşmelerin bir sonuç vermeyeceğini ifade ederek, “Anlaşma olmadığı takdirde elbette bizim de düşüncelerimiz, yapmamız gereken hususlar vardır. Onları da yine halkımızla ve parlamentoyla paylaşacağız" demişti.

Kıbrıs konusunda çok taraflı toplantı çağrısına destek veren Kıbrıs Türk tarafı, uzlaşmaya varılamayan konuların hep birlikte müzakere edilebileceğini belirtiyor.

Kıbrıs Rum tarafı ise, 'iç konularda anlaşma sağlanmadan; uluslararası toplantı düzenlenmesine karşı çıkıyor.

Eylül 2008’de KKTC’nin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ile Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas arasında başlayan Kıbrıs müzakereleri, Eroğlu;nun Nisan 2010;da Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından, Haziran 2010’dan bu yana Eroğlu-Hristofyas arasında sürdürülüyor.

Taraflar, Kıbrıs sorununu, “yönetim ve güç paylaşımı, AB, ekonomi, mülkiyet, toprak ve garantiler" olmak üzere altı başlık altında müzakere ediyor. Eroğlu ve Hristofyas, müzakereler kapsamında, BM Genel Sekreteri Ban’ın başkanlığında beş kez de üçlü görüşme yaptı.