KÜÇÜK, BU AKŞAM İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI’NIN DAVETLİSİ OLARAK İSTANBULA GİDİYOR

KÜÇÜK: “BELEDİYELERİN SORUNLARIYLA İLGİLİ ÇALIŞMA BAŞLATTIK”

“DOWNER İLE RAPORUNU YAZMADAN BİR KEZ DAHA GÖRÜŞEBİLİRİM. KKTC’YE GİRİŞİNİN YASAKLANMASI SÖZKONUSU DEĞİL. GEREKİRSE UYARI YAPARIZ”

“ ‘KIBRIS CUMHURİYETİ’ PASAPORTLARININ YASAKLANACAĞI KONUSU TAMAMEN ASPARAGAS BİR HABER, GÜNDEM YARATMAYA YÖNELİK BİR AÇIKLAMA”

Başbakan İrsen Küçük, hükümetin belediyelerin sorunlarıyla ilgili çalışma başlattığını belirtti.

İrsen Küçük, sorunlu belediyelerden başlayarak, 28 belediyenin tek tek mercek altına alınıp sorunlarının ele alınacağını kaydetti.

Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında saat 11.25’de toplandı.

Başbakan Küçük, toplantıya girmeden önce yaptığı açıklamada, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın davetlisi olarak bu akşam İstanbul’a gideceğini, orada bir dizi temas yapacağını ve konferans vereceğini kaydetti.

DOWNER İLE GÖRÜŞME

Başbakan Küçük, “New York görüşmeleri hakkında bilgi verme” talebi ile randevü talep etmesi üzerine dün BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer ile görüştüğünü kaydetti.

Görüşmenin bu çerçevede yapıldığını ifade eden Küçük, Mart ayında Downer’ın raporunun gündeme geleceğini ve bu süreçte Downer ile üçüncü bir görüşme yapma ihtimalleri olabileceğini söyledi.

İSTANBUL ZİYARETİ

Bu akşam İstanbul’a gideceğini de kaydeden İrsen Küçük, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 17 Ocak’ta kendisini davet ettiğini, ancak Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın vefatı nedeniyle ziyaretin bugüne ertelendiğini belirtti.

Küçük, yarın geleneksel “Küçük İstanbul Buluşmaları” etkinliğine katılarak, 500 katılımcıya Kıbrıs konusunda konferans vereceğini söyledi.

İstanbul’da kalacağı sürede turizm firmaları ve yatırımcıları ile toplantı da yapacaklarını belirten Küçük, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’in de toplantıya katılacağını ifade etti.

Küçük, bazı televizyon programları ve basın ile de röpörtajlar yapacağını kaydetti.

DOWNER’IN KKTCYE GİRİŞİ

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın açıklamalarına tepki gösteren örgütlerin Downer’ın KKTC’ye girişinin yasaklanması talebinin sorulması üzerine de Başbakan Küçük, KKTC’ye girişin yasaklanmasının söz konusu olamayacağını, ancak bazı gelişmeler olması halinde uyarı yapmanın da görevleri olduğunu vurguladı.

Herşeyi gerektiği gibi sürdürmek gerektiğini kaydeden Küçük, “Uyarmak gerekirse bunu yaparız” dedi.

BELEDİYELERE DEVLET KATKISI

Belediyeler Birliği Başkanı’nın açıklamalarının hatırlatılması üzerine de Başbakan Küçük, belediyelere katkı verilmekte olduğunu belirtti.

Geçen yıl yüzde 7.5 olan katkıyı hükümet olarak yüzde 8.5’e çıkardıklarını hatırlatan İrsen Küçük, bu yıl da oran değişmemesine rağmen bütçe gelirlerinin artması nedeniyle katkının da arttığını söyledi.

BELEDİYELERİN SORUNLARI

Belediyelerin sorunları ile ilgili çalışma başlattıklarını da belirten İrsen Küçük, sorunlu belediyelerden başlayarak 28 belediyeyi tek tek mercek altına alarak sorunlarını çözmeye çalışacaklarını ifade etti.

Belediyelere bağlanan köyler ve hizmet alanlarının genişlemesi nedeniyle bazı sorunlar yaşamakta olduklarını anlatan Başbakan Küçük, belediyelerin çalışmalarının hükümet çalışmalarıyla birlikte yürümesi, aksamaması gerektiğini kaydetti.

Küçük, mahalli idarelerin gücünü halkın menfaatlerini ilgilendirmesi nedeniyle artırmak gerektiğini de söyledi.

PASAPORT KONUSU

Başbakan İrsen Küçük, “Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportlarının yasaklanacağı” şeklinde KTÖS’ün açıklamasının hatırlatılması üzerine de, “Tamamen asparagas bir haber, gündem yaratmaya yönelik bir açıklama” dedi.