YENİ KEMER SIKMA POLİTİKALARINI PROTESTO EDEN KAMU VE ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI, SİNTAGMA MEYDANINA GELMEYE BAŞLADI

Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanları 24 saatlik greve gitti.

Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF temsilcilerinden oluşan troyka heyetinin isteğiyle hükümet tarafından 2013-2014 yılı için kamu harcamalarında yapılacak 11,5 milyar avroluk kesinti paketi ve sert kemer sıkma politikalarının protesto edildiği grev çerçevesinde halk, Atina'nın çeşitli meydanlarında toplanarak, parlamentonun bulunduğu Sintagma meydanına yürümeye başladı.

Yunan polisi ise özellikle parlamento ve Maliye Bakanlığı önünde güvenlik önlemlerini artırdı. Parlamento önündeki meçhul asker anıtı önüne de polis barikatı çekildi.

Alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde bazı yollar trafiğe, metro istasyonları hizmete kapatıldı.

Yunanistan İşçi Konfederasyonu (GSEE) ve Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu'nun (ADEDY) çağrısıyla yapılan greve, yerel yönetim ve kamu çalışanları, vergi memurları, öğretmenler, sağlık çalışanları, avukatlar, mühendisler, banka memurları ve liman çalışanları katılıyor.

Hava trafik kontrolörlerinin 10.00-13.00 saatleri arasında iş durdurduğu ülkede, liman çalışanlarının greve gitmeleri nedeniyle feribot seferleri de yapılmıyor.

Yunan hükümeti ile troyka heyeti arasında kamu harcama kesintileri içerisinde maaş ve emekli maaşlarında yapılacak kesintiler ile emeklilik yaşının 65'ten 67'ye çıkarılması konuları tartışılıyor.

Grev, Haziran ayındaki genel seçimlerden sonra iş başına gelen Samaras hükümeti döneminin ilk genel grevi olma özelliği taşıyor.