Belceğiz Körfezi’nin doğu kıyısını süsleyen Kelebekler Vadisi (Ködürümsü Limanı), derin bir kanyonun ucundaki 250 metrelik çakıllı kumsalıyla doğaseverlerin buluşma noktası. Yılın on iki ayı ziyaret edilebilen koy, 1995 yılında 1. derece sit alanı ilan edilerek her türlü yapılaşmaya kapatıldı. Kumsalda yer alan küçük bir restoran dışında koyda herhangi bir işletme yok. Çadır veya ağaç evlerde konaklama olanağı mevcut.

Medeniyetin izlerinin neredeyse tamamen silindiği bu alabildiğine özgür ve dingin mekânda, Ölüdeniz’in gün içinde camgöbeğinden türkuvaza dönüşen denizini seyrederek zamanı sıfırlayabilirsiniz.

Babadağ’ın (antik adı Kragos) eteklerindeki Devrent Boğazı’ndan doğan Sarp Deresi’nin yardığı V şeklinde, 1500 metre uzunluğundaki bu coğrafi oluşum, 350 metrelik kaya duvarlarıyla vahşi bir görünüme sahip. Karstik dik duvarların ortasındaki düzlükte yetişen endemik bitkileri, mayıs ve ekim aylarında ortalığı şenlendiren kaplan kelebekleri ve yosunlu kayalar arasından süzülen şelaleleriyle Kelebekler Vadisi benzersiz bir coğrafya. Her yıl binlerce gezgini ağırlıyor. Plajın hemen arkasından başlayan yürüyüş güzergâhları konuklarını iki farklı noktaya götürüyor.

Vadinin solundan ilerleyen patikayı izleyenler, yirmi dakikalık yürüyüşle birinci şelaleye, ardından on dakikalık biraz zor bir tırmanışla elli metreden dökülen ikinci şelaleye ulaşıyor. Sağdaki patikayı takip edenler ise iplerin de yardımıyla adrenalin dolu bir tırmanışın ardından yarım saatte Faralya köyüne varıyor. Köyün sonunda yer alan kayalık platformdan Kelebekler Vadisi’ni seyretmek de büyük bir keyif. 

Muğla ili, Fethiye ilçesi Ölüdeniz beldesine 13 kilometre uzaklıktaki bu doğal hazineye, Ölüdeniz’den günde üç sefer yapan teknelerle ulaşmak mümkün. Kendine güvenen deneyimli yürüyüşçüler minibüsle önce Faralya’ya gelip, ardından biraz zorlu bir patikayı izleyerek de koya inebilirler.