Kamu Araçları İşletmecileri Birliği (Kar-İş), kamu taşımacığı için akaryakıtın fonsuz ve vergisiz verilmeye başlanmasına kadar eylem yapacağını açıkladı.

Birlik eyleme, araçlara siyah kurdele asarak ve basın toplantısıyla başladı.

Kar-İş Başkanı Fuat Topaloğlu, Lefkoşa Otobüs Terminali'ndeki Birlik merkezinde düzenlediği basın toplantısında, sektörün en önemli sıkıntılarından birinin akaryakıt giderleri olduğunu ve toplu taşımacılıkta giderlerin yüzde 80’ini oluşturduğunu belirtti. 

Akaryakıta yapılan zamların sektör çalışanlarını iflasın eşiğine sürüklendiğini belirten Topaloğlu, “Akaryakıt toplu taşımacılık yapanlara devlete mal oluş fiyatına verilene ve hükümet yetkilileri mağduriyetimizin önemini anlayana kadar bir dizi eylem kararı aldık” dedi.

TOPLU TAŞIMACILIK

Hükümetin toplu taşımacılıkla ilgili politikasının toplu taşımacılığı yıkıma götürdüğünü kaydeden Topaloğlu, “Bugün toplumumuz çağdışı araçlarla seyahat etmek zorunda kalıyor. 21. yüzyılda aracın işletme ömrü 15 yıl olmasına rağmen bizler 35 yıllık araçlarımızla hizmet vermek zorundayız” dedi

Mevcut sisteme göre sefer yapma izinlerinin köylere büyüklüklerine göre devlet tarafından verildiğini, bu nedenle bazı köylerde gereken hizmetlerin verilemediğini belirten Topaloğlu, hükümetin toplu taşımacılıkta “şirketleşmeye” gitmesi gerektiğini söyledi.

“Ülkede toplu taşımacılık tek bir şirkete verilmeli” diyen Topaloğlu, toplu taşımacılığın tek bir şirkete verilmesinin düzenli hizmeti sağlayacağını ekledi..