Mısır'ın başkenti Kahire'de Arap Birliği Dışişleri Bakanları Olağanüstü Toplantısı düzenlendi.

İsrail'in Gazze'ye saldırılarını ele almak amacıyla gerçekleştirilen toplantıya, Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamad el-Sabah, Katar Dışişleri Bakanı Halid Bin Muhammed el-Atiyye, Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz bin Abdullah bin Abdulaziz ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) heyet başkanı ve Devlet Bakanı Abdullah bin Muhammed Gabbaş katıldı.

Kuveyt Başbakan Birinci Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Sabah, yaptığı konuşmada, ülkesinin Filistin sağlık sektörüne destek olmak için 10 milyon dolar bağışladığını belirtti.

Ülkesinin Gazze'ye verdiği desteğin devam ettiğini vurgulayan Sabah, "Gazze bağımsızlığına kavuşup, başkenti Kudüs olan Filistin devleti kurulana kadar desteklerimize devam edeceğiz" dedi.

İsrail'in, Filistinli liderler arasında sağlanan uzlaşı anlaşmasını bozmak için herhangi bir gerekçe sunmadan, ambargo altındaki Gazze'ye saldırdığını kaydeden Sabah, uluslararası topluma gerekli sorumluluklarını yerine getirmesi çağrısında bulundu.

GAZZE'YE TİCARİ LİMAN ÖNERİSİ

Katar Dışişleri Bakanı Atiyye ise Gazze'deki sıkıntıların hafifletilmesi için Gazze Şeridi'ne ticari bir liman inşa edilmesini önerdi.

Atiyye, söz konusu limanın, 1967 sınırlarıyla bağımsız bir Filistin devleti kuruluncaya kadar uluslararası gözetim altında geçici bir çözüm olarak kurulabileceğini dile getirdi.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Prens Abdulaziz de ülkesinin Filistin Kızılhaçı'na halkın sağlık ve gıda ihtiyaçlarının karşılanması için 53 milyon dolar değerinde insani yardımda bulunduğunu kaydetti.

Prens Abdulaziz, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarına işaret ederek, "Bugünlerde Gazze'de yaşananlar insanlığın ve uluslararası güçlerin alnında bir lekedir" dedi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi ise Arap Birliği Dışişleri Bakanlarının, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Filistin topraklarının ve halkının korunması talebiyle BM'ye başvuruda bulunulması fikrini desteklediğini söyledi.

Arabi ayrıca, Cenevre Sözleşmesi'nin ilk maddesine işaret ederek, "Bu madde gereğince, tüm tarafların anlaşmanın şartlarına uyması gerekir. Anlaşmanın 146. maddesi ise anlaşmayı ihlal edenlerin takibe alınmasına işaret eder. Arap Birliği, İsrail'in Filistin halkı aleyhinde işlediği suçların takibi için Filistin ile organize içinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

BAE Devlet Bakanı Gabbaş da İsrail'in Filistinlilere yönelik saldırılarını araştırmak için bir komite kurulmasını talep etti.