İsveç'te geçen yılın sonlarına doğru karbon salınımının en yüksek olduğu ulaşım biçimi olan uçakla seyahate karşı başlatılan #flygskam (uçma utancı) kampanyası bir çok kesimden destek buluyor. Kampanyaya destek veren İsveçli 250 aktör, yönetmen ve yapımcı ülkedeki film endüstrisinin yapım metotlarını değiştirmeleri çağrısında bulundu.

Dagens Nyheter gazetesinde 1 Nisan'da yayınlanan 250 imzalı makalede yurt dışı çekimleri ve sürekli uçakla seyahat uygulamalarına son verilmesi istendi. Makalede "eğer sektör dünyanın geri kalanının gelecek için kritik bir sorun olarak gördüğü şeyi görmezden gelmeyi sürdürürse bundan zarar gören sadece iklim değil İsveç sineması da olacaktır." ifadelerine yer verildi.

Son olarak ülkede sinema sektörünün önde gelen isimlerinden yapılan bu açıklama harekete desteğin giderek yayıldığını gösterdi. Kampanyaya katılanlar sadece sanatçılar değil. Ülkenin güneyindeki Helsingborg kentinin konser salonu yöneticileri sadece programlarında hava yolu dışında bir ulaşım kanalıyla gelebilecek sanatçıların eserlerine yer vereceklerini açıkladı.

Son aylarda bir çok sporcu, politikacı, sanatçı çok sayıda isimsiz katılımcı ile birlikte bir daha uçağa binmeyecekleri sözünü verdi.

Avrupa'nın en kuzeyinde bulunan ve soğuk iklim koşullarının hakim olduğu İsveç'te yaşayanların turizm ve iş amaçlı seyahatleri 1990'dan bu yana iki kattan fazla arttı ve uçaklardan salınan yıllık karbondioksit miktarı yaklaşık 10 milyon tonla otomobillerin karbon emisyon oranını yakaladı.

Gerçekten ihtiyaç olmadıkça hava yolu yolculuğu yapmama ya da bir yıl boyunca hiç uçağa binmeme gibi hedeflerle sosyal medya üzerinde hızla yayılan kampanya Avrupa'nın diğer ülkelerinde de binlerce destekçi buldu. Hareketin ismi Almanya'da #flugscham ve Hollanda'da #vliegschaamte olarak yaygınlaştı.

Dünya genelindeki sıcaklık artışını iki derecenin altında tutmayı hedefleyen Paris İklim Anlaşması'nın amacına ulaşması için kişi başına düşen karbon salınımının yıllık 2 ton civarında olması gerekiyor. Fakat sadece 8 saatlik uzun mesafeli bir gidiş-dönüş uçuşu sonunda kişi başı 6,2 ton karbondioksit gazı salınmış oluyor.