İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman, Irak ’ın siyasi geleceğine Irak halkının karar vermesi gerektiğini belirterek “Öyle görünüyor ki bağımsız bir Kürt devleti engellenemeyecektir” dedi.

Almanya ’da temaslarda bulunan Lieberman, Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ile görüşmesinin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

BAĞIMSIZ KÜRT DEVLETİ ENGELLENEMEYECEK

Bir gazetecinin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ’ya atfen basında yayımlanan ve İsrail ’in Irak ’ın kuzeyinde bir Kürt devletine destek vereceği yönündeki haberleri hatırlatması ve bu konuda değerlendirmesini sorması üzerine Lieberman, şöyle konuştu:

“Eğer benden samimi düşüncemi ifade etmemi istiyorsanız, diplomatik değil açık konuşmamı istiyorsanız o zaman şunu söyleyebilirim: Gerçek öyle görünüyor ki bağımsız bir Kürt devleti engellenemeyecektir. Ama tabii ki bu Iraklılara bağlı, onların aralarındaki bölünmeleri nasıl aşabileceklerine bağlı.”

IŞİD TÜM BÖLGE İÇİN BÜYÜK BİR TEHLİKE

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Irak Şam İslam Devleti ’nin (IŞİD) yalnızca Irak için değil, tüm bölge için büyük tehdit oluşturduğu uyarısında bulunarak Bağdat ’ta tüm kesimleri içeren yeni bir hükümet kurulması çağrısını yineledi.

Steinmeier, şöyle devam etti:

“Lieberman ile görüşmemde de söyledim. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda, IŞİD ’e bambaşka nedenlerle destek vermiş olanların bu desteği çekmesinin sağlanması önemli. Irak'taki Sünnilerin, bu ülkede memnun olmadıkları için IŞİD ile hareket etmelerinin engellenmesi gerekiyor. Bunu da ancak Irak ’ta tüm bölgelerin, dinlerin adil bir paya sahip olabildikleri kapsayıcı bir hükümetin kurulmasıyla sağlayabiliriz.”