FİLİSTİNLİLER AÇLIK GREVİNDEKİ 6 FİLİSTİNLİNİN SERBEST BIRAKILMASI İÇİN GÖSTERİ YAPTI

HÜRRİYET İNSAN HAKLARI SAVUNMA MERKEZİ MÜDÜRÜ ARAC: "AÇLIK GREVİNDEKİ TUTUKLULARIN SAĞLIK DURUMLARI KÖTÜ. HER GEÇEN GÜN DURUMLARI DAHA DA KÖTÜLEŞİYOR"

 Filistinliler Batı Şeria'da İsrail'in idari tutukluluk politikasına tepki olarak açlık grevi yapan Filistinli 6 tutuklunun serbest bırakılması için gösteri düzenledi.

Esir İşleri Yüksek Komitesinin çağrısı üzerine bir grup Filistinli, Batı Şeria'da yer alan El-Bire kentindeki Uluslararası Kızılhaç Komitesi önünde toplandı.

Filistinliler, açlık grevindeki 6 Filistinlinin fotoğraflarını taşıyarak, İsrail karşıtı sloganlar attı.

AA muhabirine konuşan Hürriyet İnsan Hakları Savunma Merkezi Müdürü Hilmi el-Arac, "Açlık grevindeki tutukluların sağlık durumları kötü. Her geçen gün durumları daha da kötüleşiyor. Sudan başka bir şey kabul etmiyorlar. İlaç almıyorlar." dedi.

Arac, İsrail hapishanelerindeki durumun genel olarak endişe verici olduğuna dikkati çekerek, idari tutukluluk politikasının devam etmesinin açlık grevine yeni katılımların da süreceği anlamına geldiğini kaydetti.

Enes Şedid, Ahmed Ebu Fara 25 Eylül, Cevad Cevariş, Mahir Ebyad 26 Eylül, Mecid Hasan Ebu Şemle ve Hasan Ali Rubaiyye de 5 Ekim'den bu yana açlık grevi yapıyor.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre Filistinliler, istihbarata dayalı olarak 1 ila 6 ay alıkonulabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.