Gazze'de İsrail'in tek elektrik santralini bombalamasının ardından üretimin durması, sağlık sektörünü tehdit ediyor.

İsrail'in saldırılarında yaralanan binlerce kişinin tedavi edildiği hastanelerde ve sağlık merkezlerinde elektrik sıkıntısı baş gösterdi. Üretimin durması, hastanelerdeki tedavileri sekteye uğratması nedeniyle hastaların hayatını tehdit ederken, sağlık sektöründe de aşılamayacak sorunlara yol açıyor.

Filistin Sağlık Bakanlığı Vekili Yusuf Ebu er-Riyş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Elektriklerin kesilmesi, her gün onlarca hasta karşılayan Gazze'deki hastanelerin çalışmasını olumsuz etkiledi. Binlerce hasta ve yaralının acil ameliyat olması gerekiyor, elektrik kesintisi nedeniyle ameliyatlar sekteye uğruyor" dedi.

Yaralıların aileleri ise elektrik kesintileri nedeniyle yakınlarının hayatından endişe duyuyor.

İsrail'in saldırılarında oğlu yaralanan Raniye Nufel, Şifa Hastanesi'nde tedavi gören oğlunun durumundan endişe duyduğunu belirterek, "Oğlum, hastanede elektrikli aletlerle tedavi oluyor. Hastanede jeneratör çalışmazsa, tamamıyla elektrik biterse ne yaparız?" diye konuştu.

Arap ülkelerinin Gazze saldırıları konusunda suskunluğunu eleştiren Nufel, "Füzelerden kurtulan, elektrik yoksunluğundan mı ölsün?" ifadesini kullandı.

DÜNYA İLE İLİŞKİLERİ KESİLİYOR

Elektrik kesintisi, televizyon, buzdolabı gibi ev eşyaları ile cep telefonlarının kullanımını da etkiliyor. Birçok evde televizyonlar çalışmazken, şarj edilemediği için cep telefonlarının kapanması, iletişimde kopukluğa yol açıyor.

İnsanlar haberleşmekte zorluk çekerken, televizyon ve radyolardan haberler takip edilemiyor.

Filistinli Rim Hamad, "Elektrik yoksunluğu nedeniyle cep telefonlarını şarj edemiyoruz. Ailemiz ve akrabalarımızla iletişimi sağlamak için jeneratörleri olan ya da jeneratörleri çalıştırmak için yakıtı olan insanlar arıyoruz. Televizyon çalışmadığı için haberleri cep telefonlarının radyolarından takip etmeye çalışıyorduk, şimdi şarj sıkıntısı çekiyoruz" dedi.

Filistinli anne Aye Fayez, "6 yaşındaki oğlum, hava kararır kararmaz ağlamaya başlıyor. Füze ve bombardıman seslerine karanlık eklenince korkudan sabaha kadar ağlıyor" diye konuştu.

Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, salı günü İsrail'in, elektrik santralinin ana yakıt tankını vurması üzerine üretimin tamamen durduğunu açıklamıştı.

SU SIKINTISI DA YAŞANIYOR

İsrail'in tek elektrik santralini bombalamasının ardından Gazze'de temiz su temininde zorluk çekiliyor.

Filistin Sular İdaresi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Rebhi eş-Şeyh, Gazze'deki Şifa Hastanesi'nde düzenlediği basın toplantısında, "Gazze'de elektrik tamamen kesildi, akaryakıt depomuz tükendi. Halka, yerleşim yerlerine, hastanelere içme suyu verilemiyor" dedi.

Şeyh, "Su ve kanalizasyon hizmeti veremiyoruz. Gazze, su ve çevre felaketiyle karşı karşıya. Uluslararası toplum, Birleşmiş Milletler, BM Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu, Kızılhaç ve insan hakları kuruluşlarına, İsrail'in saldırıları nedeniyle ortaya çıkan su kriziyle mücadele için acil harekete geçme çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

Bu alanda çalışan işçilerin korunmasını talep eden Şeyh, İsrail'in, görevini yapan 6 işçiye saldırdığını ve işçilerin hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Kanalizasyon ve su şebekelerin büyük zarar gördüğünü aktaran Şeyh, "Bunların yanında İsrail'in saldırıları yüzünden Sular İdaresi'ne ait araçlar zarar gördü, kullanılamaz hale geldi. Ambargo nedeniyle de gerekli ihtiyaçlarımızı karşılayamıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, salı günü İsrail'in, elektrik santralinin ana yakıt tankını vurması üzerine üretimin tamamen durduğunu açıklamıştı.

Gazze Belediye Başkanı Nizar Hicazi de dün, İsrail'in bombaladığı santralde üretimin tamamen durması sonucu bölgede insani felaket yaşandığını belirtmişti.