İSPANYOL GENÇLER: ''SÜPERMARKETTE KASA GÖREVLİSİ OLARAK BİLE İŞ YOK''

SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAKİ 1500 KADRO İÇİN 48 BİN BAŞVURU YAPILDI



 ''Ekmek aslanın ağzında değil midesinde'' deyimi iş arayan İspanyol gençler için artık en doğru söylem olmaya başladı. Ülke genelinde işsizlik oranının yüzde 27'ye ulaştığı, gençler arasındaki işsizlik oranının ise yüzde 50'yi geçtiği İspanya'da halkın öncelikli gündemini bu sorun oluşturuyor.

OECD rakamlarına göre, son 30 yılda İspanya'da gençler arasındaki işsizlik oranı ortalama yüzde 33 düzeyinde gösteriliyor. Ancak ekonomik krizle birlikte yüzde 50'lerin üzerine çıkan gençler arasındaki işsizlik, İspanya'nın kanayan yarası olarak öne çıkıyor. Ekonomik krizden dolayı, iş aramak için yurt dışına giden İspanyol gençlerin sayısı son yıllarda ciddi artış gösterirken, siyasetçiler ve firmalar bir yandan beyin göçünü durdurmaya diğer yandan da gençlerdeki karamsarlığa karşı çözüm üretmeye çalışıyor.

Toplam 543 bin 905 kayıtlı işsizin olduğu ve bunlardan yüzde 32,4'nün 30 yaş altında olduğu başkent Madrid'de, özerk yönetiminin girişimiyle ilk kez gerçekleştirilen istihdam forumunda, 30 kadar büyük firma ve kurum gençlere 2 bin 500 kişilik istihdam imkanı sundu. Madrid'deki fuar alanındaki bir hangarda 25-26 Eylül tarihlerinde gerçekleştirilen foruma yoğun ilgi gösteren gençler, firmalardan bilgiler alıp, iş başvuru formları doldurup, iş hayatına başlama teknikleriyle ilgili verilen seminerlere katıldılar.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan gençlerden 26 yaşındaki Jema, ''Hiçbir düzeyde iş bulamıyoruz, süpermarkette kasa görevlisi olarak bile iş yok. Hepsi dolu'' diye yakınırken, bu zamana kadar istemediği üniversiteye gitme opsiyonunu artık düşündüğünü dile getirdi. ''Uzuz zamandır iş arıyorum ama bulamıyorum. İşsizlik İspanya'da gerçekten felaket bir şey'' şeklinde konuşan 21 yaşındaki Almudena da ''Eğer burada kendime hiçbir iş fırsatı bulamazsam, elbette yurt dışına gitmeye çalışacağım'' diye ekledi. Biyoloji bölümünden yeni mezun olan 23 yaşındaki Juan da ''Bu ülkedeki en iyi üniversitelerden birinden mezun oluyorsun ama hayata atılıp iş aramaya başladığında fırsat olmadığını görüyorsun'' diyerek, karamsar olduğunu gizlemedi. Brezilyalı olan ve 5 yıldır Madrid'de yaşayan 38 yaşındaki makine mühendisi Bladimir ise ''Krizle birlikte gençlere sunulan bedava kurslar da azaldı. Master yaptım. İspanyolca dışında Portekizce ve İngilizce de biliyorum ama uygun bir iş henüz bulamadım. Her şeye rağmen, uzun zaman alsa da İspanya'nın krizden çıkacağını, teknik elemana ihtiyaç duyacağını ve bir gün çalışacağıma inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

''Biz tabiki fazla bir şey bilmiyoruz ama İspanya'daki işsizlik sorununun hükümetin yanlış politikası ve bankalardan kaynaklandığı düşünüyoruz'' görüşünü genel olarak savunan gençlere kurs veren Madrid Autonoma Üniversitesi İşletme Fakültesi uzmanlarından Manuel Fernandez Rios da İspanya'daki işsizlik sorununu ''endişe verici'' olarak yorumladı. ''Gerçekten işsizlik yüzde 27 olsa toplumun sokaklara dökülmesi lazım. Çok fazla kaçak iş yapan var'' diyen Rios, giderek toplumsal bir sorun halini alan işsizliğe karşı üniversitelerin yapabileceği çok fazla bir şey olmadığını savundu. Rios, ''Biz gençlere, kendilerini geliştirmelerini, iş piyasasına hazırlıklı olarak atılmaları gerektiğini, daha fazla kalifiye olmalarını ve seçiciliğin çok arttığını teknik ve sosyal açıdan anlatıyoruz. Ama bunun ötesinden yapabileceğimiz bir şey yok'' değerlendirmesinde bulundu.

Bu arada Savunma Bakanlığı'nın standı da ilgi çekerken, burada görevli astsubay Miquel Romero, AA muhabirine verdiği bilgide, bu yıl açtıkları bin 500 kişilik kadro için 48 bin başvuru talebi aldıklarını söyledi. Ekonomik krizin etkisiyle askeri personel olmak isteyen İspanyolların sayısının arttığını gözlemlediklerini ifade eden Romero, ''Gençler iş bulma konusunda kaygılı. Biz kimseyi milyoner yapmıyoruz ama iş konusunda da sorun yaşamıyoruz'' dedi.