İSPANYA'DA YOLSUZLUKLA SUÇLANAN PRENSES CRİSTİNA, BABASI KRAL JUAN CARLOS TARAFINDAN 1997 YILINDA VERİLEN "PALMA DÜŞESİ" UNVANINI ERKEK KARDEŞİ KRAL 6. FELİPE'NİN KARARIYLA KAYBETTİ

İspanya'da son dönemlerde kraliyet ailesinde itibar kaybına neden olan yolsuzluk suçlamalarına karşı önlemler almaya çalışan Kral 6. Felipe, yolsuzluk yaptığı iddiasıyla hakkında soruşturma yürütülen kız kardeşi Prenses Cristina'ya ait "Palma Düşesi" unvanını iptal etti.

Prenses Cristina, 1975-2014 yıllarında İspanya Kralı olan, babası Juan Carlos tarafından 1997 yılında aldığı "Palma Düşesi" unvanını, erkek kardeşi Kral 6. Felipe'nin kararıyla kaybetti.

Kraliyet Sarayı kaynakları İspanyol basınına yaptığı açıklamalarda, "Prenses Cristina'nın bugün gönderdiği mektupta Palma Düşesi unvanından feragat ettiğini duyurduğunu ancak gerçekte Kral 6. Felipe'nin bizzat kendisinin bu kararı alıp, 1 Haziran'dan önce yapılan bir telefon konuşmasında Prenses Cristina'ya tebliğ ettiğini" belirtti.

Prenses Cristina'nın avukatı Miquel Roca ise "Palma Düşesi" unvanının kaldırılması hususunda Prenses Cristina ile Kral 6. Felipe'nin hemfikir olduklarını ve günlerdir bunun üzerinde birlikte çalıştıklarını söyledi. Roca, Prenses Cristina'nın unvanını kaybetmesinin, hakkında devam eden yargılama sürecine hiçbir etkisi olmayacağını vurguladı.

İspanya'da 2010 yılında ortaya çıkarılan ve "Noos olayı" olarak bilinen siyasi yolsuzluklara adı karışan Prenses Cristina, söz konusu soruşturmada bir numaralı sanık olan eşi Palma Dükü Inaki Urdangarin ile ortak olduğu Aizoon adlı firmanın vergi kaçırdığı iddialarıyla suçlanıyor.

Dört yıla kadar hapis talebiyle yargılanma riski bulunan Prenses Cristina'nın, suçlamalarda adı geçen diğer 17 kişi ile sanık sandalyesine oturmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Mayorka Mahkemesinde yürütülen soruşturmada sanık olarak dinlenmesinden bu yana kraliyet ailesinin tüm resmi davetlerinin ve protokol listesinin dışında bırakılan, ayrıca kraliyet ailesi bütçesinden de yararlanamayan Prenses Cristina, 2014 yılından bu yana Cenevre'de yaşıyor.