İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçi, 5+1 ülkeleriyle New York'ta düzenlenecek müzakerelerde bir neticeye varılmasını uzak ihtimal olarak gördüklerini söyledi.

Tahran'da 53'üncüsü düzenlenen Asya-Afrika Hukuki İstişareler Örgütü (AALCO) toplantısı öncesinde basın mensuplarına gündemle ilgili değerlendirmelerde bulunan Arakçi, 17 Eylül Çarşamba New York'ta düzenlenecek olan 5+1 ülkeleriyle müzakereler konusundaki bir soruya "Hala görüşülecek birçok konu var. New York'daki müzakerelerde bir neticeye varılmasını uzak ihtimal olarak görüyorum" dedi.

Amerika ve Avrupa ülkeleriyle yaptıkları son görüşmelerin, New York'taki müzakerelere faydası olmasını ümit ettiklerini idile getiren Arakçi, "Bazı konulardaki anlaşmazlıklar ciddiyetini koruyor" diye konuştu.

Arakçi, "Nükleer enerji hakkımız, bizim kırmızı çizgimizdir. Umarım karşılıklı görüşmelerle hem bu hakkımız korunur, hem de karşı tarafın endişeleri ortadan kalkar" ifadesini kullandı.

İran'la BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya'nın (5+1) temsilcileri arasında geçen yıl gerçekleşen görüşmelerde uluslararası yaptırımların azaltılması karşılığında Tahran'ın da nükleer programını kısıtlaması öngörülmüştü. Tarafların, 24 Kasım 2013'te Cenevre'de vardığı geçici anlaşmayla yaptırımlar hafifletilmiş ve kapsamlı anlaşmanın 20 Temmuz'a kadar yapılması öngörülmüştü. Ancak defalarca bir araya gelen taraflar, geçici anlaşmanın 24 Kasım'a uzatılmasını kararlaştırmıştı.

İran'la 5+1 ülkeleri arasındaki görüşmelerin, önümüzdeki günlerde düzenlenecek BM Genel Kurulu öncesinde ve sırasında devam etmesi bekleniyor.