Bir süre önce kendi ulusal web ağını kuracağını açıklayan İran’ın, Google’a erişimi yasakladığı ve devlet kurumlarıyla işletmelerin ‘yeni ulusal ağa’ bağlandığı belirtildi.

Reuters'ın haberine göre, İran bir süre önce açıklanan yerel internet ağını kullanmak için ilk adımı atarken, Google’ı da kullanım dışı kaldı. Reuters , her iki gelişmenin aynı zamanda gerçekleşmesinin planlı olup olmadığı hakkında kesin birbilgi bulunmadığını belirtti.

İran hükümetinden bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, yerel internet ağının siber güvenlik çalışmalarını güçlendirmeyi amaçladığını ifade etti. Bu açıklamanın birkaç saat öncesinde, İran televizyonları Google arama motorunun ve Gmail e-posta hizmetinin bloke edileceğini duyurdu. Yetkili, “Google ve Gmail’in bir sonraki açıklamaya kadar süzgeçten geçirileceğini” söyledi.

Hükümete bağlı bir iletişim ve teknoloji yetkilisi de, ayrı bir açıklama yaparak, “birkaç gün içinde tüm devlet kurumları ve ülke çapındaki şirketlerin ulusal bilgi ağına bağlanacaklarını” ifade etti.

İran, Nisan ayında ‘ülke içi bir internet ağı’ kurulacağını ve böylece ‘temiz internet ’ sistemi oluşturulacağını duyurmuştu.

İran Öğrencileri Haber Ajansı, Google’a getirilen erişim yasağının, arama motorunun sahip olduğu YouTube’da yayımlanan İslam karşıtı filmle bağlantısı olduğunu öne sürdü.