İnsani Yardım Vakfı, Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) Musul'da kontrolü ele geçirmesi üzerine evlerine terk ederek çevre şehirlere sığınan Türkmen, Kürt ve Arap mültecilere yardım malzemesi ulaştırdı.

İHH'dan yapılan yazılı açıklamaya göre, IŞİD'in Musul'un kontrolünü ele geçirmesinin ardından 100 binlerce kişi evlerini terk ederek çevre il ve ilçelere sığındı. Musul'da devam eden çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınanların sayısı 500 bini geçti, Kerkük ve Duhok kentlerine sığınanlarla sayı 1 milyona yaklaştı.

İHH ekibi, ihtiyaçları belirledikten sonra temin ettiği yardım malzemelerini Erbil, Kerkük ve Dahok'a sığınan Türkmen, Kürt ve Arap mültecilere ulaştırdı.

Musul sınırına yakın Ha'zır kasabasındaki mülteci kampında yüzlerce aileye gıda kumanyası ile öğle ve akşam yemeği; Dahok şehrinin Şeyhan köyündeki sığınmacılara mutfak malzemeleri, battaniye, gıda kumanyası ile öğle ve akşam yemeği dağıtıldı.

Telafer, Tuzhurmatu, Tazehurmatu bölgelerinden çatışmalar sebebiyle göç etmek durumunda kalan Türkmen mültecilere de sığındıkları Sincar'daki mülteci kampında gıda kumanyası, temizlik malzemeleri dağıtıldı, öğlen ve akşam yemeği verildi. Erbil'de Kevirgoski ve Ha'zır kampındaki mülteci ailelere ve Süleymaniye'ye yakın mesafedeki Germawa mülteci kampına da temizlik ürünleri, süt, gıda gibi yardım malzemeleri ulaştırıldı.

Ha'zır'da 120 aile, Kevirgoski'de 460 aile, Germawa'da 160 aile bulunduğu, Sincar'a sığınan Türkmen mülteci sayısının 40 bine yaklaştığı belirtildi. Kerkük'te ise Selahaddin vilayetine bağlı Tuzhurmatu, Tazehurmatu, Abud, Amirli, Bostanlı, Zangili, Karanas, Çardaklı, Elbuhasan, Küçük Elbuhasan, Pir Ahmed, Sayad, Dereobası köylerinden mülteciler Sincar vilayetine sığındı. Yaklaşık 3 bin aile, Kerkük sınırları içerisine yerleşirken, Kerkük çevresine sığınan mülteci aileler de bulunuyor.