Irak ’ın bölünmesini bir İsrail planı olarak değerlendiren İran, buna asla müsaade etmeyeceklerini açıkladı. İran, konuyla ilgili endişelerini açık bir şekilde Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi yetkililerine aktardığını bildirdi.

Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani ’nin bağımsızlık için referanduma giderecekleri açıklaması ve İsrail ’den bir Kürt devletinin kurulmasına destek verecekleri ifadeleri, İran ’ın tepkisine neden oldu.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Irak ’ın bölünmesinin bir Siyonist planı olduğunu öne sürerek, “Irak ’ın parçalanmasıyla ilgili İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ’nun isteklerinin gerçeklemesine izin vermeyeceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Abdullahiyan, “Kuzey Irak liderleri Mesud Barzani ve Neçirvan Barzani ’ye dostane ve açık olarak Irak anayasasının ihlalinin herhangi bir tarafın çıkarına olmayacağını aktardık. Irak Kürdistan ’ının bağımsızlığından bahsetmek, Kürdistan ’ı bir kaç on yıl öncesine geri götürmek demektir. Bunu kardeşçe Kuzey Irak yetkililerine söyledik. Kuzey Irak liderlerini soğukkanlı olmaya çağırıyoruz ve aceleci eylemlerden kaçınmalarını talep ediyoruz ” dedi.

 

ANKARA ’YLA AYNI DÜŞÜNÜYORUZ

 

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Kuzey Irak ’ın bağımsızlığı konusunda “Türkiye ’nin stratejik bakışının Tahran ’la aynı olduğunu” ifade etti.

 

Abdullahiyan, şöyle konuştu:
Türk yetkililerle yaptığımız resmi görüşmelerde Irak ’ın bölünmesine karşı olduklarını belirttiler. Ankara ’nın bağımsız bir Kürt devletinin kurulmasına onay vermeyeceği inancındayız. Türkiye, koşullar gereği göreceli olarak Irak Kürtlerinin bazı isteklerini kabul edip yahut bu aşamada sert bir tepki vermekten kaçınabilir fakat Kuzey Irak ’ın bağımsızlığı konusunda Ankara ’nın stratejik bakışı İran ’la aynıdır.