İngiltere’nin, Güney Kıbrıs’ın içerisinde bulunduğu ekonomik krizin Kıbrıs sorununun çözüm süreciyle ilişkilendirilmesi yönünde kulis faaliyetleri gerçekleştirdiği iddia edildi.

Fileleftheros gazetesi: “Memorandumdan Sonra Kıbrıs Sorunu” başlığı altında verdiği haberinde, Güney Kıbrıs’ın tüm dikkatini ve gücünü ekonomik çıkmazdan kurtulmaya odakladığı bu dönemde perde gerisinde Kıbrıs sorununun çözümü müzakereleriyle bu ekonomik sorunların ilişkilendirilmesi çalışmalarının başladığını iddia etti.

Gazete, ABD’nin de onayını alan İngiltere’nin, Kıbrıs sorununu, yaz aylarından önce yeinden gündeme getirmek için kulis faaliyetleri başlattığını ve hedefin, Rum tarafının içerisinde bulunduğu ekonomik krizin, müzakerelerde ilerleme sağlanması amacıyla kullanılması olduğunu öne sürdü.

BM kaynaklarına dayandırdığı haberinde gazete, İngiliz diplomatların bu yöndeki düşüncelerini New York’a gerçekleştirdikleri bir ziyarette, BM ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yaptıkları temaslarla dile getirdiklerini belirtirken İngilizlerin müzakere sürecinin değiştirilmesi ve “çeşitli konuların paralel müzakerelerde ele alınması” önerisinde bulunduklarını iddia etti.

Habere göre İngilizler, Türkiye’nin de tezi olan, garantiler konusunu müzakerelerin sonuna bırakma görüşünü de benimsediler.

BM, İngiltere ve ABD’nin, müzakerelerin sonsuza kadar devam edemeyeceği görüşünü benimsediklerini ancak Rum tarafının tepkisini çekmemek için, bağlayıcılığı olmayan gayrı resmi bir takvim sunmayı planladıklarını öne süren gazete, BM Müzakere Grubu’nun, yeni bir müzakere sürecinin 2014 yılı sonuna kadar tamamlanması gerektiği görüşünü taşıdığını yazdı.

İngiltere’nin, bu konuda AB ülkeleriyle de istişarede bulunduğu ve özellikle Güney Kıbrıs’ın AB’den alması öngörülen ekonomik yardım paketinin onaylanmasında önemli rol üstlenen ülkelerle temasa geçtiklerini iddia eden gazete, Güney Kıbrıs’ın “taksitler halinde alacağı bilinen ekonomik yardımın Kıbrıs sorununda baskı unsuru olarak kullanılacağının aşikar olduğunu” öne sürdü.

Memorandumun imzalanmasının ardından Kıbrıs sorununa ilişkin girişimlerin de yavaş yavaş başlayacağını savunan gazete, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer’in Nisan ayında adaya yapacağı ziyaretin bu çerçevede olacağını iddia etti.

Haberde ayrıca, Downer’in geçtiğimiz haftalarda Kıbrıs’taki temaslarına ve New York’ta BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’u bilgilendirmesine de değinilerek, Downer’in taraflara 2008’den itibaren günümüze kadar yapılan müzakerelerde elde edilen uzlaşı/anlaşmazlık noktalarını içeren belgeyi sunmakta ısrarcı olduğu savunuldu.

Downer’in, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’le yaptığı görüşmede “söz konusu belgeyi kendisine sunacağını” söylediğini, Anastasiadis’in ise “belgenin kendisini bağlamadığı ve süreç içerisinde sunmak istediği bazı önerileri olduğu” yanıtını verdiğini belirten gazete, Downer’in ise, belgenin taraflara sunulacağını ve “bununla ne yapmak istediklerine tarafların karar vereceğini” ifade ettiğini vurguladı.

Gazete, Downer’in Nisan ayında adaya gelerek liderlerle ortak yemekte bir araya gelme niyetinde olduğunu da hatırlattı.