RAPORDA, KÜRESEL EKONOMİK BÜYÜMENİN BU YIL YÜZDE 3,3 SEVİYESİNDE GERÇEKLEŞMESİ, GELECEK YIL DA YÜZDE 4 OLMASI ÖNGÖRÜLÜYOR.

RAPORA GÖRE, TÜRKİYE BU YIL YÜZDE 3,4 BÜYÜYECEK

Washington,  Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) 2013 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'na (DEG) göre, küresel ekonomik büyüme, bu yıl yüzde 3,3, gelecek yıl da yüzde 4 olacak, Türkiye ise bu yıl yüzde 3,4, 2014 yılında yüzde 3,7 büyüyecek.

IMF, 2013 Dünya Ekonomik Görünüm (DEG) Raporu'nun birinci ve ikinci bölümlerini yayımladı.

Küresel ekonomik görünümün tekrar geliştiği belirtilen raporda, ancak gelişmiş ekonomilerde iyileşmenin inişli çıkışlı kalmayı sürdürdüğü kaydedildi. Raporda, bu yıl küresel büyümenin yüzde 3,3 olması öngörülüyor. IMF'in 2014 yılı için büyüme beklentisi ise yüzde 4.

ABD başta olmak üzere gelişmiş ekonomilerdeki hareketlerin, 2013'teki yavaş başlangıcın ardından, yılın ikinci yarısından itibaren kademeli olarak artacağı ifade edilen raporda, özel sektör taleplerinin ABD'de artan şekilde canlı olacağı ama Avro Bölgesi'nde oldukça yavaş kalacağı beklentisine yer verildi.

Gelişmiş ülkelere yönelik büyüme tahminlerinin büyük ölçüde değişmediğine dikkati çekilen raporda, bu bağlamda gelişmiş ülkeler için bu yıl öngörülen büyüme oranı yüzde 1,2 olarak açıklandı. Gelişmiş ülkelerde yılın ikinci yarısından itibaren artacak büyümenin yıl sonuna doğru yüzde 2'ye çıkacağı ve 2014 yılında da yüzde 2,2'yi bulacağı kaydedildi.

Yükselen pazarlarda ve gelişmekte olan ekonomilerin de güçlü seyretmeye devam ettiği belirtildi. Buna göre, yükselen pazarlar ve gelişmekte olan ekonomilerde bu yıl büyüme oranının yüzde 5,3, 2014 yılında da yüzde 5,7 olması öngörülüyor.

“YENİ RİSKLER ÖNE ÇIKTI”

Raporda, gelişmiş ülkelerdeki politika yapıcılarının geçen altı aydan fazla sürede, Avro Bölgesi'nin dağılması ve ABD'deki keskin mali daralma olmak üzere kısa vadeli en büyük iki tehdidin üstesinden geldiği belirtilerek, bunun sonucunda mali piyasaların geniş cephede toparlanmakta olduğu ve mali istikrarın geliştiği kaydedildi.

Ancak yine de "eski tehlikelerin" devam ettiği ve yeni risklerin öne çıktığına işaret edilen raporda, kısa vadede risklerin daha çok Avro alanındaki gelişmelerle bağlantılı olduğu kaydedildi. Bu riskler arasında Güney Kıbrıs'a yönelik belirsizlikler, İtalya'daki siyasi durum ve Avro Bölgesi'nin çevresindeki kırılganlıklar gösterildi.

Bunun yanında, ABD'de Kongre'nin otomatik harcama kesintilerini önlemeyememesinin 2013 yılı veya ötesi için, öngörülenden daha düşük hızda büyümeye yol açabileceği kaydedildi ama daha büyük kaygı yaratan ABD'nin borçlanma tavanını yükseltmeme durumunun ise şu anda düşük ihtimal olduğu belirtildi.

Orta vadede ise ana risklerin, yüksek özel sektör borçları, sınırlı politika alanları ve Avro alanında yetersiz kurumsal ilerlemelerin olması ile Avro bölgesi'nde uzayan durgunluk gibi konuları içerdiği bilgisine yer verilen raporda, ABD ve Japonya'nın orta vadeli mali konsolidasyon planlarını düzenlemesi ve uygulaması ile Avro Bölgesi'nin ekonomik ve parasal birliğini güçlendirmesi gerektiği çağrısında bulunuldu.

"Yükselen pazarlar ve gelişmekte olan ekonomilerde orta vadede bazı politika daralmalarının uygun göründüğü" ifadesi kullanılan raporda, bu daralmanın para politikasıyla başlaması ve gerektiğinde mali sektörlerde artan aşırılıkları dizginlemek için ihtiyatlı tedbirlerle desteklenmesi gerektiği kaydedildi.

IMF raporunda, politika yapıcıların ayrıca, politikalar için geniş manevra alanını inşa ederek, 2008 yılı öncesindeki sağlıklı düzeylerde seyreden mali dengeye geri dönmesi gerektiği, bu noktada bazı ülkelerin önemli faaliyetlere hemen geçmesi, diğerlerinin de sadece orta dönemdeki gelişmeleri sınırlaması gerektiği önerilerine yer verildi.

Politika yapıcıların çabalarında rahatlamaya gitmemeleri gerektiğine işaret edilen raporda, gelişmiş ülkelerde politikaların, durgun talebi desteklemek için tüm ihtiyatlı tedbirleri içerecek şekilde kullanması istendi.

TÜRKİYE'DE BÜYÜME HIZLANACAK-

Rapora göre, Türkiye, dış talep ve sermaye akışının toparlanmasının yardımıyla 2013 yılında yüzde 3,4, 2014'te de yüzde 3,7 büyüme kaydedecek.

Türkiye'de, geçen yıl yüzde 8,9 olan tüketici fiyatlarının yıllık bazda 2013 yılında ortalama yüzde 6.6 oranında olacağı tahmin edilen raporda, bu rakamın 2014 yılında da yüzde 5,3'e düşeceği kaydedildi.

Rapora göre, Türkiye'nin bu yılki cari işlemler açığının GSYH'ye oranının yüzde 6,8, 2014'te de yüzde 7.3 olması öngörülüyor

Türkiye'de geçen yıl yüzde 9,2 olan işsizlik oranının ise bu yıl yüzde 9,4, 2014 yılında da yüzde 9,5 olması bekleniyor.