Antalya Akdeniz Üniversitesi'ndeki Türkiye'nin ilk yüz naklinin ardından bir nakil haberi de Ankara'daki Hacettepe Üniversitesi'nden geldi. Sabah saatlerinde başlayan yüz nakli operasyonu 17.50 itibariyle sona erdi. Operasyonun başarılı geçtiği belirtildi. Operasyonun başlangıcında, organ kutularından birinin taşıma sırasında yere düşürülmesi ise tepki topladı. Bu arada, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam eden organ nakli ameliyatında kullanılmak üzere ARh kana ihtiyaç olduğu bildirildi.

Türkiye'de bir ay arayla ikinci yüz nakli gerçekleştirildi. Sabah 09.00'da başlayan operasyonda, geçirdiği trafik kazası sonucunda hayatını kaybedenN.K'nin yüzü, 5 yaşında televizyon patlaması sonucunda yüzünün yüzde 70'i zarar gören 25 yaşındaki Cengiz Gür'e başarılı bir operasyon sonucunda nakledildi.

Zamana karşı yarışta çağdışı manzara

İzmir'de geçirdiği trafik kazası sonucunda beyin ölümü gerçekleşen N.K'nin yakınları yüzü dahil tüm organlarını nakil için bağışladı. Haberi alan Hacettepe uzmanları, bağışçının yüzü, iki kolu ve bacaklarını nakletmek üzere alarak Ankara'ya geri döndü. Tüm çalışanların seferber olduğu hastanede ise bir organ kutusu, taşıma sırasında yere düşürüldü.

Yeni yüzüyle spiker olmak istiyor

Türkiye'de ikinci tam yüz naklinin yapıldığı Cengiz Gül'ün en büyük hayalinin haber sunmak olduğu öğrenildi. Gazetecilerle sohbet eden Gül’ün halası Münevver Oral, canlı bağlantı yapan televizyon muhabirlerine, "Cengiz’in en büyük hayali kamera karşısına geçip haber okumak. Umarım bu ameliyattan sonra hayaline kavuşur, şimdi bir adım daha yaklaşıyor. Hayat dolu, kendisiyle barışık biri. Bundan da başarılı olacağına inanıyoruz" dedi.

Rektör: Gurur duyuyorum

Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, "Operasyonları gerçekleştiren arkadaşlarımla gurur duyuyorum, Sağlık Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Türkiye'nin organ naklinde bu noktaya gelmesinde bakanlığın büyük katkıları var'' dedi.

Akdağ: Desteğe varız

Konuyla ilgili gazetecilere açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu tür ameliyatların devam edeceğini söyledi. Akdağ “En önemli husus vatandaşlarımızın bağışlarıdır, bağışları organize ettiğimiz sistemdir ve bu bağışları ihtiyacı olan vatandaşlara ulaştırma hızımızdır'' dedi.

Akdağ, yakın zamanda Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesinde dünyada ilk kez bir sporcuya menüsküs nakli yapıldığını söyledi.

Bakan Akdağ, “Yeter ki üniversitelerimiz arzulasınlar. Biz her türlü desteği veririz'' diye konuştu.

 

Kol nakli için çağrı

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam eden organ nakli ameliyatında kullanılmak üzere ARh kana ihtiyaç olduğu bildirildi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Hacettepe Üniversitesi Rektörlüğünden alınan bilgiye istinaden, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde devam eden organ nakli ameliyatında kullanılmak üzere ARh kana ihtiyaç olduğu, kan vermek isteyenlerin Hacettepe Üniversitesi Kan Merkezine müracaat etmeleri gerektiği belirtildi.