Azerbaycan'ın İsrail'den yüklü miktarda silah satın almasının ardından İran, Tahran'daki Azeri büyükelçiyi çağırarak konu hakkında açıklama istedi.

İran daha önce de Mossad ajanlarının Azerbaycan topraklarında faaliyetlerde bulunduğunu öne sürerek Azeri büyükelçiyi çağırmıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada, "Azerbaycan’ın, Siyonist rejiminden (İsrail) 1.5 milyar dolar değerinde askeri teçhizat satın aldığına dair basında çıkan haberlerin ardından Tahran’daki Azeri büyükelçiden konu ile ilgili resmi açıklama istendi" diye duyuruldu.

CNNTürk'ün haberine göre; açıklamada, Azeri Büyükelçi Cevanşir Ahundov’un“Silahların işgal olunmuş Azerbaycan topraklarının kurtuluşu için satın alındığını ve üçüncü bir ülke ve özellikle İran’a karşı kullanılmasına izin verilmeyeceğini" dediği kaydedildi.

İsrail’in Azerbaycan’a insansız hava araçları, uçaksavar ve füze savunma sistemleri sattığı birkaç gün önce basına yansımıştı.

Bu olayla birlikte İran, Azeri Büyükelçiyi son bir ay içinde ikinci kez bakanlığa çağırmış oldu. Daha önce de 13 Şubat’ta İsrail gizli servisi Mossad ajanlarının Azerbaycan topraklarında İran’a karşı faaliyetlerde bulunduğunu öne süren Tahran, Azerbaycan büyükelçisini çağırarak Bakü’den ülke topraklarında İran’a karşı İsrail ajanlarının çalışmalarının önlenmesini istemişti.

Bakü ise Tahran’ın bu iddiasını ret etmişti.