Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs sorununun tartışılmayan tarafının kalmadığını, anlaşma olabilmesi için iki tarafın da bunu istemesi gerektiğini vurguladı. 
Eroğlu, Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH) yetkililerini kabul etti.
Heyeti kabulünde konuşan Eroğlu, gelinen süreçte gruplaşmaların hoş olmadığını ifade ederek, “Neticede bir devletimiz vardır ve bir anlaşma olması için uğraş verirken de en sağlam dayanağımız bu devlettir” dedi. 
 “Bir müzakere sürdürülürken iki sonuç vardır: Ya anlaşırsınız, ya da anlaşmazsınız” diyen Eroğlu, Türk tarafı olarak bugüne kadar hep anlaşma düşüncesiyle hareket ettiklerini vurguladı. 
İki tarafın da istemesi durumunda anlaşma olabileceğini, tek tarafın arzusuyla olamayacağını yineleyen Eroğlu, Rum tarafının tavrının açık ve net olarak ortada olduğuna dikkat çekti.
Eroğlu, Güney Kıbrıs’ta yaklaşan seçimler nedeniyle yükselen tansiyona atıfta bulunarak, “Hristofyas’ın böyle bir ortamda herhangi bir anlaşmaya yaklaşacağını düşünmek mümkün değil” dedi. 
Hristofyas’ın, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’la başlayan görüşmeleri kendisiyle sürdürdüğünü anımsatan Eroğlu, şunları kaydetti.
“Sayın Talat’la yapılan görüşmelerde de müspet bir sonuç ortaya çıkmış değildi. Yoksa Kıbrıs sorununun tartışılmayan tarafı yok. Eğer Hristofyas anlaşma niyetinde olsaydı, Sayın Talat’la 18-19 ay görüştüler; hem de yoğunlaştırılmış müzakereler yaptılar… Ama ortada bir sonuç yok.”

“Gerçekler tutanaklarda vardır”

Eroğlu, sadece Hristofyas’ın konuşmalarına bakılarak değerlendirme yapılmamasını da istedi ve “Kendi içimizdeki bazı siyasi partiler de sadece Hristofyas’ın konuşmalarıyla değil- ben bütün tutanakları Meclis’e gönderiyorum- bunlara da bakarak bir durum değerlendirmesi yapabilirler. Gerçekler o tutanaklarda vardır” şeklinde konuştu. 
Cumhurbaşkanı Eroğlu, anlaşma olabilmesi için karşılıklı al-verin başlaması gerektiğine işaret ederek, “Al-vere başlamadan anlaşma olması mümkün değil” dedi.
Hep bir tarafın esnekliğini beklemekle de anlaşma olamayacağını vurgulayan Cumhurbaşkanı, Hristofyas’ın arkasında bir halk varken kendisinin de arkasında bir halk olduğunu, bu gerçekler doğrultusunda her iki halkın kabul edeceği bir anlaşma arayışı içinde olduklarını anlattı.
 Ama benim için önemli olan kendi halkımın tatmin olmasıdır ”diyen Eroğlu, kendi halkının kabul edebileceği, yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma arayışında olduklarını yineledi. 
Eroğlu, geçmişte yaşananları unutmadan, gerçekleri reddetmeden hareket ettiklerini de yineledi; gerçekler dikkate alınarak yapılacak bir anlaşmanın kalıcı olabileceğini söyledi.
Eroğlu, AYH’nin gerek ülkede, gerekse yurt dışındaki çalışmalarını takdirle izlediklerini belirterek destekleri için teşekkür etti.

Kaya: Nasıl katkıda bulunabiliriz

Aydınlık Yarınlar Hareketi Başkanı Anıl Kaya da, Cumhurbaşkanı’na çalışmalarıyla ilgili bilgi vererek, Kıbrıs konusunda yürütülen sürece nasıl katkıda bulunabileceklerini öğrenmek için ziyarete geldiklerini ifade etti.
Halk Konseyi’nin üyesi olan AYH’nin bu platformda da düşüncelerini ortaya koyduğunu belirten Kaya, ancak kritik aşamaya geldiğini belirttiği Kıbrıs konusunda, çalışmalarıyla nasıl destek olabilecekleri; sadece eleştirel pozisyonda değil, ortaya konulacak daha güçlü iradeyle ne tür kazanımlar elde edilebileceğini görüşmek istediklerini anlatı. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS