Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Konut Eğitim Araştırma Danışmanlık Merkezi (HERA-C) ve KTMMOB Mimarlar Odası tarafından düzenlenen III. Konut Kurultayı başladı.

Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) yer alan, “Kıbrıs’ta Konut: Planlama, Tasarım ve Uygulama” ana temalı kurultay, 2 gün sürecek.

Açılış konuşmalarıyla başlayan ve oturumlar halinde sürecek kurultayın, Kuzey Kıbrıs’taki konut tasarımı, planlaması ve uygulamalarına yeni perspektifler vermesi açısından önemli bir bilgilenme ve tartışma ortamı sağlaması öngörülüyor.

PROF. HOŞKARA

Açılışta konuşan DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şebnem Ö. Hoşkara, konut konusunun,  mimarlık ve tasarım alanlarının en önemli konularından biri olduğunu ifade ederek,  bu konuda KKTC’de ciddi sorun ve sıkıntılar bulunduğunu belirtti.

Kentsel ve konut çevrelerindeki sıkıntıların ele alınmasının gerekliliği üzerinde duran Hoşkara,  bu etkinliğin,  konut gelişimlerine ışık tutarak yön vereceği düşüncesinde olduğunu kaydetti.

Kurultayda sunulacak bildirilerin kalıcı yayın haline getirileceğini de söyleyen Hoşkara, katılımcılara ve katkı koyanlara teşekkür etti.

BODAMYALIZADE

KTMMOB Mimarlar Odası  Başkanı Ekrem Bodamyalızade ise, konut konusunda ülkede büyük kaos yaşandığını; 2004’te Annan Planı süreciyle gerçekleşen emlak patlamasıyla yaşanan ivmenin sonraki yıllarda bazı uluslararası mahkeme kararlarıyla düştüğünü anlatarak “şu anda, 12 bin civarında atıl konut olduğu tespiti yapıldı” dedi.

Konut konusunda oluşturdukları politikalar ile görüş ve önerilerini zaman zaman hükümetlerle de paylaştıklarını anımsatan Bodamyalızade, bu hükümete de konut konusunda 5 maddelik rapor sunarak tavsiyelerde bulunduklarını anlattı.

Bodamyalızade, konut konusunun mimarlar açısından önemli ve öncelikli olduğu ancak politikacılar açısından öyle olmadığı; bu konulara gereken ilgiyi göstermedikleri görüşünü savunarak doğruları söylemeye devam edeceklerini ifade etti.

DOÇ. URAZ

DAÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi, Konut Eğitim Araştırma Danışmanlık Merkezi Başkanı Doç. Dr. Türkan Ulusu Uraz ise, konut ve yaşama alanlarının, mimarlık ve planlamanın en temel ilgi alanı ve bütün tasarım ölçeklerinin ortak paydası olduğunu belirterek konutla ilgili bir sorunu çözerken başka bir soruna neden olunabildiği, dolayısıyla da konut konusunun hep sorun olarak durduğunu anlattı.

Kısa adı HERA-C olan merkezleriyle ilgili bilgiler de veren Uraz, konut konusunda ortaya konacak bilimsel görüş ve düşüncelerin sunulacağı bu platformun önemi üzerinde durdu. Bunun da eğitimin bir parçası olduğunu ifade eden Uraz, “bu kurultay serisine çok şey borçluyuz” dedi.

KURULTAY PROGRAMI

Konut Kurultayı’nda, bugün ve yarın gerçekleştirilecek oturumlar çerçevesinde; kentleşme, göç, mobilite, konut politikaları, konut mimarisi ve tasarımı, konut alanları planlaması, değişim, dönüşüm ve sürdürülebilirlik gibi konuları içeren yaklaşık yirmi adet bildiri sunulacak.

Türkiye’den konut konusunda uzman Prof. Dr. Ahsen Özsoy, Prof. Dr. Ali Cengizkan ile Prof. Dr. Şengül Öymen Gür’ün,  davetli konuşmacı olarak katılacakları Kurultay’ın ikinci gününde ayrıca, mimar, müteahhit, sosyolog ve kullanıcıları temsilen birer kişinin katılacağı bir de panel düzenlenecek.