Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğünün Kıbrıs Türkü’nün kırmızıçizgisi olduğuna işaret ederek, Türk ordusunun adadan çekilebilmesi için bir anlaşma olması gerektiğini söyledi. Eroğlu, ancak Kıbrıs Türkü’nün bir anlaşma olsa da Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini istediğini de belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, bugün bir kabulü sırasında gazetecilerin sorusu üzerine Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hrsitofyas’ın Türkiye gazetelerinde yer alan demecini değerlendirdi.

Rum liderin “Türk ordusunun adadan çekilmesi” gerektiği yönündeki sözlerinin hatırlatılması üzerine, Eroğlu, orduların çekilebilmesi için bir anlaşma olması gerektiğini, ancak Kıbrıs Türkü’nün bir anlaşma olsa da Türkiye’nin etkin ve fiili garantisini istediğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Türkiye’nin etkin ve fiili garantörlüğü bizim kırmızıçizgimizdir ve devam edecektir” şeklinde bir de meclis kararı bulunduğunu hatırlattı. Eroğlu, adada kalacak asker sayısının ise anlaşma olduktan sonra konuşulacağına işaret etti.

Eroğlu, “Sayın Hristofyas’ın Türkiye’yi ya da bizi suçlayarak bir anlaşmaya varılabileceği düşüncesi son derece sakat bir düşüncedir” dedi.

Anlaşma önündeki en büyük engelin Rum zihniyeti olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, şöyle devam etti:

“Annan Planı’nı reddeden onlar. Perez De Cuellar anlaşmasını reddeden onlar. Şimdi suçlu arıyorlar. Suçlu kim? Eroğlu ya da Türkiye Cumhuriyeti. Çok yanlış bir düşünce. Biz anlaşma olsun düşüncesiyle müzakere masasına öneri koyan, bir değil, ikinci adımı atan ve onların da adım atmasını bekleyen tarafız. Rum tarafı anlaşmak için herhangi bir adım atmazken, bizi suçlamaya hakkı yoktur”

Doğalgaz ve petrol arama konusunda da Rum lideri uyardıklarını ve New York zirveleri sonuçlanmadan kazılara başlamamaları yönünde talepte bulunduklarını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Hristofyas, kendine karşı sarsılan güveni yeniden kazanmak için, çalışmaları Türkiye’ye karşı bir hareketmiş gibi göstererek kazılara başladı. Bunu avantaj olarak kabul ediyorsa, geçici bir avantajdır” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Rum liderin Kıbrıs sorununu çözeceğini söyleyerek cumhurbaşkanlığına seçildiğini belirterek, “Ama ne Talat ile bir anlaşmaya varmıştır, ne de bizimle bir anlaşmaya varmak için müzakere masasında bir niyet ortaya koymuştur, koymamak için de direnmektedir. Dış dünyaya da anlaşma istermiş gibi gösterip müzakere masasında zamana oynamaktadır” şeklinde devam etti.

Rum liderin tek hedefinin; müzakereleri 2013 başkanlık seçimi sonrasına sarkıtmak olduğunu kaydeden Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas’ın, “BM Genel Sekreteri’nin Haziran ayını doğal son tarih kabul ettiği bilinciyle hareket etmesi ve anlaşma istiyorsa gereken adımları atması gerektiğini” belirtti. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bana göre Hristofyas’ın bir anlaşma arzusunda samimi olduğunu söylemek zor” dedi.