Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas da, Kıbrıs konusunda topun artık Birleşmiş Milletler’de olduğunu söyledi.

Hristofyas, bugün, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Öyle görünüyor ki top Sayın Downer ve Genel Sekreter’dedir” dedi.

Dimitris Hristofyas; vatandaşlık, yönetim ve güç paylaşımı ile mülkiyet konularındaki katı tutumlarını sürdürüyor. Hristofyas, “Bunlarda yakınlaşma sağlanamadığı” iddiasıyla çok taraflı bir toplantıya karşı çıkıyor.

Güvenilir kaynaklara göre Rum lider Kıbrıs konusundaki gelişmelerden rahatsız... Çok taraflı toplantı yapılması halinde uzlaşmazlığının tescilleneceğinden ve oyalama taktiklerine başvurmasının zorlaşacağından korkuyor.

Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Kıbrıs sorununa ilişkin doğrudan müzakereler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile görüşmesinden sonra Rum Başkanlık Sarayı’na dönüşünde yaptığı açıklamada, “Öyle görülüyor ki bundan sonra top, Sayın Downer ve Genel Sekreter’dedir” dedi.

Hristofyas, Downer’ın raporunu hazırlamakta olduğunu ve normalde bu raporu yarın Genel Sekreter’e vermesi gerektiğini ifade etti.

Hristofyas, “Sayın Eroğlu ile Mülkiyet konusunun görüşülmesine devam edilmesi için uzmanlara havale ettiğimiz bir görüşme gerçekleştirdik. Sonuç bekliyoruz, eğer sonuç çıkarsa, Sayın Downer, bu sonuç temelinde ilerleyecek” diye konuştu.

İki toplum lideri arasında yeni bir görüşme tarihinin belirlenip belirlenmediğine ilişkin soruya karşılık Rum lider, “Biz bugünkü görüşmenin ve Downer’ın raporundan bağımsız olarak, öyle ya da böyle müzakerelere devam etmeye hazır olduğumuzu ifade ettik” dedi.

Hristofyas, “Bizim görüşümüz, ortak dil bulamadığımız sürece müzakerelerin devam etmesi gerektiği yönündedir” ifadelerini kullandı.

Downer’ın, raporunun içeriğinden bahsedip bahsetmediğine ilişkin soruya karşılık Hristofyas, Downer’ın kendilerine bir şey söylemediğini ifade etti.

Basında yer aldığı gibi, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun BM Genel Sekreter’e “çok taraflı konferansı toplantıya çağırması halinde, çapraz oyu kabul etmeye hazır olduğunu açıklayan bir mektup gönderdiği” konusunda herhangi bir imada bulunup bulunmadığına ilişkin soruya karşılık Hristofyas şunları söyledi:

“Basında birçok şey bahsedilmektedir. Ne Genel Sekreter’e mektup gönderdiği ne de böyle bir öneri sunduğu konusunda Sayın Eroğlu herhangi bir imada bulunmadı. Her şeyden önce bu öneriyi müzakerelerde sunması gerekirdi. Onun dışında basında yer alan haberler, eğer doğruysa, ki ben hiçbir zaman ‘eğer doğruysa’ şeklinde açıklama yapmaktan hoşlanmam, bu hem Genel Sekreter’e hem de genel olarak uluslararası kamuoyuna yönelik imaj yaratma niteliğinde bir hareket, bir manevradır.”

Uluslararası konferansın toplanması olasılığına ilişkin soruya karşılık ise Dimitris Hristofyas şunları söyledi:

“Genel Sekreter’in çok taraflı konferansa çağırmayacağını düşünüyorum. Bu tabii ki benim kendi şahsi görüşümdür. Eğer bu görüş doğru değilse, oraya çıkacaktır. Genel Sekreter karşısında üstlenmiş olduğumuz yükümlülük ve taahhütlerden hiçbiri gerçekleşmedi. Örneğin, bizim tarafın kabul edip etmemesinden bağımsız olarak, Sayın Talat ile kaldığımız yerden devam etmedik. Sayın Eroğlu devam etmiyor. Tam aksine bu konularda sözünü tutmuyor. Genel Sekreter ve biz konferansın toplanması için sorunun iç boyutlarının çözümlenmesi gerektiği konusunda anlaştık, ki bu BM kararlarına da geçti. Yönetim konusu açıktır, vatandaşlık konusu açıktır, mülkiyet konusu açıktır, toprak konusu açıktır. Kıbrıs sorununun en önemli konuları açıktır. Dolayısıyla herhangi bir konferansın toplanmasını haklı gösterecek bir şey yoktur’.