Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, sürecin ihlal edilmesinin kendileri için kabul edilmez olduğunu söyledi.

Hristofyas, doğrudan görüşmelere kapsamında Cumhurbaşkanı Eroğlu’yla bugün gerçekleştirdiği görüşmenin ardından Başkanlık Köşkü’ne dönüşünde yaptığı açıklamada, Güvenlik Konseyi’nin ortaya koyduğu önkoşullar ve şartların yerine getirilmemesi durumunda, uluslararası konferansın gerçekleştirilmesini Kıbrıs Rum tarafının kabul etmesinin söz konusu olmadığını belirtti.

Hristofyas, prosedürel konuların ele alındığı görüşme sırasında kendisine bu konuda açıklık getirmesi fırsatının verildiğini ifade etti.

Uluslararası konferansa ilişkin olarak Hristofyas, Kıbrıs Rum tarafının bu konuda ne kast ettiğine ve içeriği ile oluşumunun ne olması gerektiğine ilişkin izahat getirdiğini belirtti.

Rum tarafının tezinin; uluslararası konferansta “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yer alması gerektiği yönünde olup olmadığı sorusuna  Hristofyas, “tabi ki” yanıtını verdi.

BM Genel Sekreteri Ban’ın, Mülkiyete ilişkin verilerin sunulmasına (teatide bulunulması) ilişkin ortaya koyduğu zamanının tamamlanmasına ilişkin bir soru üzerine Hristofyas, “bugün,  verilerin teatide bulunulmasının tamamlanıp tamamlanmayacağının büyük ölçüde değerlendireceklerini” söyledi.

Hristofyas her iki tarafın bugün veri sunacağını belirterek; Kıbrıs Türk tarafının bugüne kadar sunduklarının yetersiz olduğunu savundu.