Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas, Güney Kıbrıs’ın ilan ettiği Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki 12. Parsel’de arama sondajı yapan Amerikan Noble Energy Şirketi’nin sondaj sonuçlarının olumlu olduğunu söyledi ve hidrokarbon bulunmasının ülke için tarihi bir an olduğunu belirtti.

Rum Radyosunun haberine göre sondaj sonuçlarını bugün düzenlediği basın toplantısıyla açıklayan Hristofyas, Noble Energy Şirketi’nin  310 ayak (100 metre) kalınlığında doğalgaz tespit ettiğini duyurdu.

Sondaj derinliğinin 5 bin 861, su derinliğinin ise 1689 metre olduğunu açıklayan Hristofyas arama sondajlarından ve kontrollerden ortaya çıkan ilk baştaki verilerin, doğalgaz yatağının var olduğunu gösterdiğini, tahmin edilen hacmin ise, 7 trilyon ayak küp ortalamayla  5-8 trilyon ayak küp olduğunu da ifade etti.

Hristofyas tahminlere göre bu hidrokarbon alanının, 40 mil kareyi kapsayan bölgeye yayıldığını belirtti.

Hristofyas ayrıca yatağın değerlendirilmesinden önce bir araştırma sondajının daha yapılmasına gereksinim olduğunu söyledi.

Hristofyas, “Münhasır Ekonomik Bölge”’de doğalgaz bulunmasının, “Kıbrıs ve halkı” için büyük perspektifler açacağını savunarak, kamu yararına hizmet etmek için bunu ciddiyetle ve kolektif olarak değerlendireceklerini söyledi.

Doğalgazın bulunmasının ekonomik kalkınma açısından da öneme sahip olduğunu ifade eden Hristofyas, Avrupa’nın enerji haritasına gireceğini söyledi.

Hristofyas ayrıca bunun barışın ileriye götürülmesi için bir araç, Kıbrıs sorununun çözümü için de bir teşvik olduğunu ileri sürdü.

Hristofyas, “barış ve işbirliğinin;  konfederatif ve bölücü arzulara hizmet etmediğini, sadece ülkenin yeniden birleşmesine hizmet ettiğini, bunun da Kıbrıslı Türklere, doğanın ülkeye armağan ettiği zenginlikten faydalanma olanağını da vereceğini” öne sürdü.