Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas Rum tarafında, Kıbrıs’ta taksimden veya bugünkü fiili durumun devamından yana olan sesler yükseldiğini vurguladı. Kendilerinin buna tamamen karşı olduklarını söyleyen Hristofyas “önümüzdeki dönemde Kıbrıs sorununa çözüm bulunamazsa bunun suçlusunun Kıbrıs Türk liderliği ve Türkiye olacağını” iddia etti.

Fileleftheros; “‘Çözüm Bulunamazsa Suçlusu Türkiye Olur’... Hristofyas: Kıbrıs Rum Tarafındaki, Taksimi Benimseyen Seslere İtiraz Ediyoruz”  başlıklı haberinde, Rum Yönetimi Başkanı’nın, Kostas Yennaris imzalı “Kıbrıs’la İlgili Gerçekler” isimli kitabın tanıtımında yaptığı konuşmanın Kıbrıs sorunuyla ilgili bölümüne yer verdi.

Habere göre, Rum tarafının Kıbrıs sorununa “gerçekçi bir yaklaşım gösterdiğini ve ilkelere saygı göstermeyen bir çözüme rıza göstermeyeceklerini” savunan Hristofyas, gerek müzakere masasındaki tavırlarıyla, gerek aldıkları inisiyatiflerle “mümkün olan en kısa zamanda çözüm yönündeki irade ve kararlılıklarını artık en ikna edici şekilde gösterdiklerini” savundu, “Bundan kimsenin kuşkusu olmasın” dedi.

İddialarına, “Bütün ümitlere rağmen önümüzdeki dönemde çözüme ulaşamazsak bu tamamen Kıbrıs Türk liderliğinin ve Türkiye’nin retçi tavrından dolayı olacak” sözüyle devam eden Hristofyas, Rum tarafında gerek açıktan gerek üstü kapalı şekilde; taksimin veya mevcut fiili durumun benimsenmesinden yana sesler yükseldiğine işaret ederek, kendilerinin buna yoğun itirazları olduğunu söyledi.

Hristofyas, bu tür yaklaşımların genellikle “vatansever gerekçelerin” ve milliyetçilik hezeyanlarının arkasına gizlenmiş olduğu görüşünü de ortaya koydu ve “Bu maalesef; hain faşist darbenin ve Türk istilasının planlanıp hayata geçirilmesiyle 1974’te de cereyan etti” dedi.

Haravgi’nin; “Çözüm Mücadelesi Sürecek... Başkan Hristofyas Kostas Yenaris’in ‘Kıbrıs’la İlgili Gerçekler’ Kitabının Tanıtımında Konuştu” başlıklı haberine göre Hristofyas, Kıbrıs sorununun Yenaris’in kitabında belirttiği sona ulaşmaması için hükümetinin; “vatanın ve halkın kurtuluşu, iki bölgeli, iki toplumlu federasyonla nihayetlenmesine yönelik ümit verici yeni bir perspektif yaratılması için çözüm istikametinde çalışmaya devam edeceğini” savundu.