Rum Yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, çözüme yanaşmamayarak, Rum kesiminde yükselen ırkçılıktan yana bir tablo çiziyor.

Görünen o ki, Kıbrıs meselesinde sonuç alınması yakın gelecekte çok zor.Hürriyet Daily News'a konuşan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden üst düzey bir diplomatın aktardığına göre, Kıbrıs'ta 2012'nin ikinci yarısından önce çözüm sağlanması imkansız görünüyor. Bunun nedeni, Rum Yönetimi lideri Hristofyas'ın, Rum kesiminde yükselen ırkçı ve aşırı milliyetçi tavra uyarak, mülkiyet meselesindeki tavrını değiştirmesi.

Adının açıklanmasını istemeyen diplomat, "Hristofyas, Haziran 2012'de, Avrupa Birliği'nin yeni dönem başkanı olmak ve Şubat 2013 seçimlerinde başkanlık için yeniden yarışmanın hesaplarını yapıyor. Bunun için de Kıbrıs konusunda çözümden çok, çözümsüzlüğün peşinden gidiyor" dedi.

Rum kesiminde ırkçı eğilimlerin çok fazla arttığına da dikkati çeken diplomat, son yaşanan olaylardan birkaçını örnek verdi: "Geçen hafta, bir turnuva için Güney'de bulunan kadın Türk voleybol takımındaki oyunculara saldırdılar. Kıbrıs Üniversitesi'nde öğrenci konseyine seçilen bir Türk öğrenciye de saldırıldı. Hristofyas, çözüm yerine çatışmayı özendirerek, bu ırkçı gruplara olumlu mesaj vermek istiyor."

MÜLKİYET MESELESİ BİR TÜRLÜ ÇÖZÜLEMİYOR Rumlar bireysel mülkiyette 1974 öncesine dönülmesini ve KKTC topraklarında bıraktıkları mülkleri geri alabilmeyi istiyor. KKTC ise topraklarının büyük bölümünün eski Rum mülkü olması nedeniyle buna karşı çıkıyor, tazminat ve takas yöntemleriyle çözüm bulunmasını talep ediyor.

Türkiye, Rumların Kuzey'de kalan malları için AİHM'ye açtığı davalar nedeniyle milyonlarca euroluk tazminat ödeme tehdidiyle karşı karşıya bulunuyor.