Hocalı katliamının 20. yılı nedeniyle Taksim’de etkinlik yapılacak.

“Hocalı Katliamını Anma Gönüllüleri Komitesi” etkinliği organize edecek.

Komiteden yapılan açıklamada ''Azerbaycan'dan, Balkanlar'dan, Türk Dünyası'ndan ve Türkiye'nin her yerinden herkesi, 'Katliamlara hayır' diyenleri Taksim Meydanı'na bekliyoruz” denildi.

Katliamda öldürülenler için yurdun çeşitli kentlerinin yanı sıra Azerbaycan ve birçok ülkede de anma töreni düzenlenecek.

HOCALI KATLİAMI
Azerbaycan'ın, Ermeniler tarafından işgal altında tutulan Yukarı Karabağ bölgesinde önemli bir yerleşim merkezi olan Hocalı şehri, coğrafi konumuyla stratejik bir öneme sahipti.

Bulunduğu bölgenin tek havaalanına sahip olması ve bağlantı yolları üzerinde yer alması, ilçenin önemini artıran etkenlerdi. Sovyetler Birliği'nin dağılması sonrasında, Ermenilerin Azerbaycan topraklarına saldırısında, yoğun bir artış meydana geldi.

1988 yılında, Sovyetler dağılmadan önce başlayan saldırılar 1992 yılında doruk noktasına ulaştı. Saldırıların en acımasızı Hocalı'ya yapıldı.

25-26 Şubat'ta şehre giren Ermeniler ve Ruslara ait 366. Motorize Piyade Alayı, hiçbir ayırım yapmadan, 106'sı kadın, 63'ü çocuk 70'ten fazlası yaşlı olmak üzere 613 Azerbaycan Türk'ünü öldürdü.

Binlerce insan, şehri terk etmek zorunda kaldı. Bu katliam, Karabağ savaşında ve sorunun kökleşmesinde de önemli rol oynadı.

AZERBAYCAN TOPRAKLARININ İŞGALİ
Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1988 yılında başlayan savaş 6 yıl sürdü. Bu süre sonrasında, bir milyona yakın Azeri kendi topraklarında göçmen durumunda yaşamak zorunda kaldı. Azerbaycan topraklarının yüzde 20'si işgal edildi. İşgal, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından alınan kararlarda da onaylandı. Bu kararlarda Ermeni kuvvetlerinin Yukarı Karabağ'daki işgale son vermeleri istendi. Ancak Amerika, Rusya gibi devletlerin BM kararlarında çekimser kalmaları, işgalin ortadan kalkmasını engelleyen en önemli faktör oldu.

MİNSK GRUBU
Karabağ sorununun çözümüne yönelik süreç, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı çatısı altında oluşturulan Minsk Grubu tarafından yürütülüyor. Grubun eşbaşkanlığı görevini ABD, Rusya ve Fransa yapıyorr. Ancak 20 yıla yakın süredir devam eden görüşmelerde bir sonuca varılamadı. 2008 yılında Rusya-Gürcistan arasında yaşanan savaştan sonra, Abhazya ve Güney Osetya'nın bağımsızlıklarını ilan etmeleri, Minsk grubu çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bunun yanı sıra, Rusya'da iki ülke liderleriyle görüşme trafiğini hızlandırdı.

Uzmanlar, sürecin hızlanmasının altında yatan en önemli neden olarak, "benzer bir durumun Karabağ'da yaşanmasını engellemek" olarak gösteriyorlar.

Azerbaycan'ın Ermenistan karşısında ekonomik ve askeri alanlarda giderek güçlenmesi, Ermenistan başta olmak üzere Batılı ülkeleri endişelendiriyor.

Rusya ise, şu an çözümsüzlükten en fazla yararlanan ülke konumunda gözüküyor. Çünkü bu durum, hem Azerbaycan hem de Ermenistan üzerinde nüfuzunun devam etmesini sağlıyor.

‘ERMENİLERİN İNTİKAMI’
Karabağ Savaşı’nda Ermeni kuvvetlere komutanlık yapmış günümüzün Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ve eski ASALA eylemcilerinden Monte Melkonyan, katliamın Ermeni güçler tarafından yapılan bir intikam olduğunu açıkladı.

Öte yandan, İnsan Hakları İzleme Örgütü de olayı Dağlık Karabağ Savaşı içerisinde yapılan en büyük katliam olarak niteledi.