CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 4+4+4 projesiyle Türkiye şartlarında kız çocukların okula gitmemesiyle sonuçlanacağını ifade ederek, "AKP'nin 2003 yılında uyguladığı (Haydi kızlar okula) projesi bu teklifle (Haydi kızlar eve, erkek çocuklar tamirhaneye) projesine dönmüştür" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, 1997-1998 öğretim yılından günümüze milli eğitim sisteminin en temel kazanımı sekiz yıllık zorunlu temel eğitim olduğunu vurgulayarak "Bu proje ile 6-13 grubunda okullaşma oranı 1998 yılından bu yana yüzde 85'ten yüzde 98'e yükselmiştir" diyerek şöyle devam etti: "Bu seviye son derece önemlidir. AKP'nin şimdi getirmiş olduğu Teklif ise zorunlu temel eğitimi 4+4+4 formülü ile parçalamaktadır. Bu çerçevede ilk dört yıllık zorunlu eğitimden sonraki ikinci dört yıllık dönem için evde eğitim (açık öğretim) ile okula gitmemenin yolu açılmaktadır. Bunun anlamı sekiz yıllık eğitimin ilk dört yılı zorunlu olacak, ikinci dört yıllık dönemde ise okula gitmeden evde eğitim ile okuldan mezun olunabilecektir. Bu proje Türkiye şartlarında kız çocuklarının okula gitmemesiyle sonuçlanacaktır. AKP'nin 2003 yılında uyguladığı (Haydi Kızlar Okula) projesi şimdi bu Teklif ile (Haydi Kızlar Eve) projesine dönüşmüştür. Çıraklık yaşı 11'e indirilmek suretiyle çocuk işçiliğinin önü açılmaktadır. Bu Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırıdır.  Sekiz yıllık zorunlu eğitimin diğer önemli bir kazanımı çocuk yaştaki (16 yaş grubundaki) evlilikleri önlemiş olmasıdır. AKP'nin 4+4+4'lük Teklifi ise çocuk yaştaki evliliklerin önünü açmaktadır. Bu çocuk gelinler demektir. Sonucu, sosyal problemler yanında çocuğun eğitimden kopması ve okullaşma oranında düşüş olacaktır."

Türkiye'nin de tarafı olduğu Çocuk Hakları Sözleşmesi'nde "çocuklar anne ve babanın evladı olarak değil, bir insan ve çocuk olarak hakların öznesi" olarak kabul edildiğini hatırlatan Hamzaçebi, "Bu sözleşmeye göre çocuklar görüşlerini serbestçe ifade etme, kendilerini ilgilendiren konularda görüşlerinin alınmasını isteme haklarına sahiptir. Teklif çocukların görüşlerini almamıştır. Bu nedenle çocukların görüşleri alınmalıdır" dedi.

Hamzaçebi, bu projenin uygulanması ile şu sakıncaların doğacağını da ifade etti:"İlköğretimde evde eğitim (açıköğretim) çocuğun okuldan kopmasına neden olacak, onun sosyalleşmesini engelleyecek ve toplumdan dışlanmasına yol açacaktır. İkinci dört yıllık dönemde farklı okul türleri olacağından çocuklar ikinci sınıftan itibaren dersaneye gitmek zorunda kalacaktır. Bu durum erken yaşta bir sürü sınav demektir.  Türkiye'de eğitimin en önemli sorunu fırsat eşitliğinin olmayışıdır. Teklif bu konuda herhangi bir iyileştirme getirmemektedir. Teklifte okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesi konusunda hiçbir düzenleme bulunmamaktadır."

Hamzaçebi, teklifin görüşmeleri ertelenmesi gerektiğinin altını çizerken, "Sivil toplumda tartışılmalı ve ihtiyaçlar doğrultusunda toplumsal uzlaşmayla"yeniden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.