Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Ertuğrul Hasipoğlu, “Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristyofyas’ın bir kez daha Rum Ulusal Konseyi’nden aldığı güçle Kıbrıs konusunun bir sonuca bağlanmasının önüne set çekmeye çalıştığını” belirtti.

Yaptığı açıklamayla Greetree zirvesinin sonuçlarını değerlendiren Hasipoğlu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve ekibinin, tüm iyi niyetle tüm konularda öneri ortaya koyarak BM’nin çok taraflı bir konferans düzenlemesinin önünü açmaya çalıştığını kaydetti.

Türk tarafının dediği gibi süreçte “end game” oynandığını ve son Greentree üçlü zirvesinin yapıldığını, Rum tarafının asıl niyetinin de ortaya çıktığını ifade eden Hasipoğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“MART KRİTİK BİR EŞİK OLACAK”

“Öyle anlaşılıyor ki Sayın Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri bundan sonra çok taraflı bir toplantıya mı gidecek yoksa bu iş bitti mi diyecek mart ayında belli olacak, görülen o ki Genel Sekreter buna taraflarla bir araya gelmeden karar verecek. Dolayısıyla Mart ayı, kritik bir eşik olacak.

Ama Rum tutumu şımartılmaya devam edilmeleri yüzünden değişeceğe benzemiyor. Sanki doğruymuş, sanki tüm Kıbrıs’ı temsil etme hakkı varmış gibi 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Avrupa Birliği Dönem Başkanı olacağı söylenen Rum tarafının BM ve AB güçlü bir uyarıda bulunmadıkça tutumu değiştirmesini beklemek saflık olur.”

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, Hristofyas’ın Ulusal Konsey kararıyla elini kolunu bağladığını ve yeniden aday olacaksa DİKO ve EDEK gibi katı tutumlarıyla bilinen partilerden oy almak zorunda olduğunu kaydederek, “Biz yine de Kıbrıs’ta devam edecek müzakerelerin sonucunu bekleyeceğiz. Umarız gereken uluslararası baskılar yapılarak Rum tarafı doğru yola getirilir” dedi.

“KIBRIS TÜRK HALKININ ÖNÜ KESİLMEMELİ”

Hasipoğlu, Rum tarafının uzlaşmazlığının sürmesine rağmen, Kıbrıs Türk halkını cezalandırılarak ambargo ve izolasyonlara tabi tutulmasına şiddetle karşı olduklarını; 
BM’nin tüm ilkelerine ve insan haklarına aykırı bu durumun bir an önce değişmesi için ya bir antlaşma olması ya da Kıbrıs Türk halkının önünün kesilmesinden, uluslararası toplulukla buluşmasının engellenmesinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, içte birlik ve beraberlik olması, kısır çekişmelerle Cumhurbaşkanı Eroğlu ve Türkiye’nin izlediği yola taş koymaya çalışılmazsa, hedeflere ulaşmanın mümkün olacağını da kaydetti.