“Yenikonuk yaşam alanları değil”

 

Çevre Koruma Dairesi Müdürü Eşref Ünlüsoyer, bilim insanlarının, “tüm ada fokların yaşam alanıdır,” demesine rağmen, Yedikonuk’un kuzeyine yapılması planlanan yakıt depolama tesisi çevresindeki bölgenin fokların yaşam alanı olmadığını söyledi.

Ünlüsoyer, ellerinde ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün 2006 yılında yaptığı araştırmanın olduğunu, araştırmaya göre fokların sekiz yaşam alanı tespit edildiğini, yakıt depolama tesisine en yakın olanının ise 22km uzakta olduğunu belirtti.

“Ülkenin çeşitli bölümlerinde kullanılma ihtimali olan birçok kayalık var ancak bunlar “canlı mağara” değil,” diyen Ünlüsoyer, Yedikonuk ve Balalanda bulunan mağaraların foklar tarafından kullanılmadığını, yakıt depolama tesisi ile ilgili Hayvancılık Dairesi’nin görüşünün de alındığını belirtti. Ancak Hayvancılık Dairesi Müdürü Hüseyin Hürkal, Çevre Koruma Dairesi’ne yakıt depolama tesisinin sadece büyük ve küçükbaş hayvancılığa olan etkileri konusunda görüş verdiklerini, deniz yaşamını nasıl etkileyeceği konusunda görüş iletmediklerini ifade etti.