Güzelyurt-Lefke ve Güzelyurt-Lefkoşa arasında yolcu taşımacılığı yapan “AKVA” şirketi çalışanları, maaşlarını zamanında alamadıkları ve hiçbir sosyal haklarının yatırılmadığı gerekçesiyle greve gitti.
Dünden itibaren süresiz greve giden şoförler, şirketten maaşlarını zamanında alamadıklarından dert yanarak, hiçbir sosyal haklarının bulunmadığını belirtti.
Aylık bin 200 TL maaş aldığını söyleyen bazı şoförler, çalışanlar arasında ayrımcılık yapıldığını öne sürdü.
“Aynı şirkette çalışmamıza rağmen bazı arkadaşlarımızın hem sosyal hakları var, hem de aylık bin 500 TL maaş alıyorlar. Üstelik bu yetmiyormuş gibi pazar günleri çalıştıklarında yevmiyelerini de alıyorlar” iddiasında bulunan çalışanlar, birinci önceliklerinin maaşlarının eksiksiz ve zamanında ödenmesi ile sosyal haklarının verilmesi olduğunu söyledi.

“Araçların evrakları eksik”

15 günde bir ödenmeleri gerektiğini ancak ay sonu geldiğinde dahi ücret alamadıklarını ifade eden çalışanlar, şirketin kendi hakkını aldığını ancak çalışanlara bunu yansıtmadığını iddia etti.
Birçok çalışanın yolcu taşıma ehliyeti, yani yeşil ehliyeti olmadığını açıklayan çalışanlar, “Burada hepimiz kaçak çalışıyoruz. Hiçbir arabanın evrakı tam değil. Araçlar muayenede nasıl geçiyor, bizde anlamış değiliz” dedi.
Grevciler, bu sorunların Sosyal Sigortalar Dairesi, Çalışma Dairesi ve İzin Kurulu’nun etkin denetim yapmamasından kaynaklandığını iddia ederek, “Biz bu araçlarla can taşıyoruz hayvan değil. Seyrüseferimiz yok. Yolcu taşıma ehliyetimiz yok. Hiçbir aracın evrakı tam değil dediğimizde ise, ‘eğer beğenmiyorsanız çalışmayın’ diyerek bizi tehdit ediyorlar” dedi.

Özbahadır: Doğru değil

AKVA Şirket Sahibi Öncel Özbahadır, çalışanların iddialarının gerçek dışı olduğunu savunarak, “Birkaç kişi çalışmak istemediği için bütün bunları söylüyorlar. Bunların hiçbiri doğru değildir” dedi.
Araçların evraklarının eksik olduğu yönündeki iddialarla ilgili polisin her gün yolda denetim yaptığına işaret eden Özbahadır, çalışanlar greve gitti diye yolcularını mağdur etmeyeceklerini söyledi.
Özbahadır, “Kimseyi mağdur etmeyeceğiz Allah’a şükür 50 arabamız var. Onların yardımıyla insanları taşımaya devam edip kimseyi mağdur etmeyeceğiz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KAYNAK : KIBRIS