Halkın Adalet Konseyi (HAK) Genel Sekreteri Mustafa Ulaş, bir sivil toplum örgütü olarak, yanlış gördüklerini eleştirerek, doğru gördüklerine destek verdiklerini ve bunu yaparken de siyasi bir kaygı taşımadıklarını belirtti.

Ulaş, HAK’ın kuruluşunun birinci yıldönümü nedeniyle yayınladığı bildiride, “İlgilendiğimiz konulardan biri olan Muhaceret Yasası çıkmış, fakat burada on yıllarca kalan insanların sorunu önümüzde duruyor. Bunu mikro nasyonalist solun bakış açısından çıkarıp, liberal ve evrensel solun bakış açısıyla tartışmak gerek” dedi.

Demokrasi için nasıl siyasi partiler olmazsa olmaz ise, sosyal devlet için de sendikaların olmazsa olmaz olduğunu kaydeden Ulaş, şöyle devam etti:

“Fakat sosyal devlet niteliği kazanmış ülkelere baktığımızda, orada sendikalar, kendi üyelerinin hakları ile üretimin verimliliği ilkesini birlikte götürmektedir. Oysa bizde sendikaların eylemlerinin birçoğu ideolojinin, militanca bir tavrın inadına sürdürmesine dayanmaktadır. Bu da; birçok insan gibi bizi de bir ikilemde bırakıyor. Çünkü bu eylemlerin birçoğuna destek verilemez, öbür taraftan sendikalar sosyal devlet için vazgeçilmez unsurlardır. Bu nedenle biz sendikaların gereksiz, militanca, bir ideolojinin inadına dayatılması görüntüsü içeren eylemlerini onaylamıyoruz. Ama öbür yandan K. Türk Hava Yolları’ndan durdurulan kişiler için ve Esnaf ve Zanaatkarların sosyal sigortalar için sürdürdükleri eylemlere de desteğimizi verdik ve her iki eylem de şimdilik başarıya ulaştı.”

EROĞLU’NA DESTEK

Kıbrıs konusunda yürüttüğü görüşmelerde Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na desteklerinin tam olduğunu da kaydeden Ulaş, bir sivil toplum örgütü olarak görüşmelerin her sürecinde yer almak istediklerini belirtti.

Hükümetin sosyal sigortalar yasasında yapmak istediği değişikliği daha yumuşak bir geçişle yapmasını istediklerini de kaydeden Ulaş, “En azından Türkiye nasıl geçiş yaptı ona bakılsın veya en azından 45 yaşını tamamlayanlar etkilenmesin, daha küçük yaşta olanlarda yumuşak geçişle bu iş tatlıya bağlansın” dedi.