KONSTANTİN SİMONOF: “KIBRIS’TAN OLAN ENERJİ PERSPEKTİFİ SINIRLI... AŞIRI İYİMSERSİNİZ”

“ÜRETİM OLMASINI DİLERİM AMA AVRUPA’NIN ENERJİ HARİTASINI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE DEĞİŞTİRECEĞİNİ SANMAM”

 Rusya Milli Enerji ve Güvenlik Kurumu Başkanı Konstantin Simenof, Güney Kıbrıs’tan olan enerji perspektiflerinin sınırlı olduğunu söyledi.

Kathimerini gazetesine özel açıklama yapana Simenof, “Rusya’nın, Güney Kıbrıs’ta doğalgaz çıkarma perspektifini nasıl görüyorsunuz” sorusu üzerine, İsrail, Güney Kıbrıs, hatta Girit’te doğalgaz bulunsa dahi, miktarın Avrupa’yı beslemek için yeterli olmadığının konuşulduğunu duyduğunu belirtti.

Simenof, Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta insanların oldukça iyimser olduğunu gördüğünü, bunu anlayışla karşıladığını ifade etti.

Güney Kıbrıs’a giderek temaslarda bulunduğunu bilgi topladığını, Moskova’ya dönüşünde, petrol üretiminde Rusya’daki ikinci büyük şirket olan Lukoil gibi doğalgaz ve petrol üretim işletmeleri yetkilileriyle bir araya geldiğini söyleyen Simenof, söz konusu yetkililerin kendisine “perspektif” görmediklerini söylediğini ifade etti.

Simenof, bunu kendisine ayrıca yurt dışına yayılmada stratejik hedefe sahip olan bir şirket başkanının da söylediğini belirtti.

Rus şirketlerin Güney Kıbrıs’a dahil olup olmayacağı sorusuna Simenof, Rus şirketlerinin yurt dışında iyi fırsatlar aradıklarını ancak bunu direkt görmediğini söyledi.

Simenof, Lukoil Başkanı’nın kendisine söylediği gibi riskin olduğu Irak gibi bölgelerde, üretim maliyetinin, büyük kazanç olanakları sağlamasıyla düşük olduğunu ifade etti.

Güney Kıbrıs’ta da üretim olması temennisinde bulunan Simenof ancak bunun, Avrupa’nın enerji haritasını önemli ölçüde değiştireceğini sanmadığını belirtti.

Simenof “aşırı iyimsersiniz” ifadesini de kullandı.

DELEK DRİLLİNG BAŞKANI GİDEON TADMOR

İsrail “Delek Drilling” Şirketi Başkanı Gideon Tadmor, Delek’in; Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde yer alan 12. parsele dahil bulunduğunu, zira bunun; kuşku duyulması zor olan bir parsel olduğunu söyledi.

Kathimerini gazetesine özel açıklama yapan Tadmor, genel olarak Yunanistan’da yapılması gereken petrol araştırmalarına değindi.

İsrail’deki şirketlerinin başarısının, Güney Kıbrıs’taki başarıyla ikiye katlandığını söyleyen Tadmor, açıklaması içerisinde “önce piyango bileti alırsınız sonra kazanırsınız” ifadesini kullanırken işlerinin; riski gerektirdiğini ve bulunacak petrol konusunda da iyimser olunması gerektiğini ifade etti.