Dünyanın en zengin platin ve altın madenlerinin bulunduğu Güney Afrika'da izinsiz gösteri yapmak isteyen maden işçileri polisle çatıştı. Bıçak, kılıç ve sopalarla protesto eylemi düzenleyen göstericilere polis ateş açtı. Olayda ölenler ve yaralananlar olduğu öne sürülmekle birlikte sayısı konusunda net bir açıklama yapılmadı. Ancak ölü sayısının 10'un üzerinde olduğu tahmin ediliyor.

Yüzlerce madenci, iki gündür Lonmin PLC platin madeni yakınlarında kamp kurdukları tepede bıçak, kılıç ve sopalarla gösteri yapıyordu. yüzlerce madenciye grevi sonlandırmaları ve işe dönmeleri için son bir çağrı yapıldı.

Güney Afrika Basın Derneği'nden gazeteci Molaole Montsho, Associated Press'e yaptığı açıklamada polisin öğleden sonra işçilerden silahlarını bırakarak pansiyon ve barakalarına dönmelerini istediğini, bazı işçilerin çağrıya uyup bölgeden ayrıldığını, diğerlerininse şarkılar söyleyerek maden yakınlarındaki bir beldeye doğru yürümeye başladığını söyledi.

Protestoya devam eden madencilere polis önce biber gazı ve basınçlı suyla sonra plastik kurşunlarla müdahale etti. Polis gerilimin tırmanmasıyla göstericilere gerçek kurşunlarla ateş açtı. Televizyonlarda polis saflarından açılan yoğun ateşin yanı sıra yollarda kanlar içinde yatan kişilerin görüntüleri yayınlandı.

Lonmin madenindeki eylem 10 Ağustos'ta yaklaşık 3 bin işçinin daha fazla  ücret için işi bırakmasıyla başladı. İşverenin yasa dışı olarak nitelediği olaylar sırasında aralarında güvenlik görevlileri, polisler ve işçilerin de bulunduğu 9 kişi ölmüştü.