Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Yedikonuk bölgesinde yapımı gündemde olan ve ÇED raporu olumlu çıkan petrol depolama tesisi konusunda, “Biz şartlarımızı koyduk. Zararı tespit edildiği anda tesis kapatılacak. Bir zarar görürsek yaptırım kullanacağız. Biz izin veren makam değiliz, çevreyle ilgili boyuta bakıyoruz” dedi.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda gündem dışı konuşmayla konuyu gündeme getiren ÖRP İskele Milletvekili Mustafa Gökmen, Yedikonuk bölgesinin turizmde öncelikli olduğuna dikkat çekti ve bu bölgeye petrol dolum tesisi kurulmasının endişe yarattığını söyledi.

Petrol dolum tesisi konusunda hükümetin kararı olsa da turizm ve çevreden sorumlu bakanın bu karara karşı dik durabilmesi gerektiğini ifade eden Gökmen, bakanlığı döneminde böyle şeyler yaşadığını söyledi.

TURİZM VE PETROL ÖRTÜŞMÜYOR…

Yabancı yatırıma karşı olmadıklarını, kalkınma ve işsizliğin önlenmesi için dış yatırımların teşvik edilmesi gerektiğini kaydeden Gökmen, ancak böylesi bir tesis yapılırken getiri ve götürüsünün çok net hesaplanması gerektiğini belirtti.

İskele Milletvekili Gökmen, turizm ve petrolün örtüşen sözcükler olmadığını, petrol olacaksa o bölgede turizm yapılamayacağını anlattı.

Gökmen, birinci derecede turizm bölgesi olan bir bölgede petrol dolum tesisi konusunda Turizm Bakanı’nın ne düşündüğünü sordu. Bu projenin olumlu çıktığı söylenen ÇED raporuna bölge halkının dahil edilmediğini, iki mühendisin hazırladığı raporun yeterli olmadığını kaydeden Gökmen, rüzgarın yönü düşünüldüğünde bu tesis yapılırsa tüm kuzey sahillerin harap olacağını söyledi.

FİRMA GÜVENİLİR Mİ…

Gökmen, bu tesisi yapacak firmanın itibarlı bir firma olmadığı söylentileri de bulunduğunu kaydederek, “Hatta Ortadoğu’daki kaçak petrolün bu tesiste depolanacağı söylentileri var” ifadelerini kullandı.

Lefke bölgesinde kurulmasına razı olmayan hükümetin bu kez turizm açısından birinci sınıf  bölge olan Yedikonuk’a petrol dolum tesisi kurulmasına nasıl izin vereceğini soran Gökmen, Turizm Bakanı Ünal Üstel’e hitaben “Siz istemezseniz olmaz. Birinci derece turizm bölgesine böylesi kirli bir yatırım yapılması mümkün değil” diye konuştu.

Gökmen, tüm bakanların bölgeye gidip o coğrafyaya bakmasını da istedi.

Gökmen, gündem dışı konuşmanda, ilahiyat bölümüyle ilgili tartışmalara da değindi ve bu konuda önyargılı olmamak gerektiğini kaydetti. İhtiyaç duyuluyorsa yetkililerin bunu karşılamasının doğal olduğunu söyleyen Gökmen, “Ben ve partim yapılan uygulamayı desteklemektedir. Bu topluma hiçbir zararı yok, bilakis katkısı var” dedi.

ÜSTEL

Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de yanıt konuşmasında, Büyükkonuk’un birinci derece turizm yatırım bölgesi olduğunu, turizmin daha iyi yerlere gitmesi için uğraş verdiklerini, bu uğraşlar içinde yabancı sermayenin gelmesi için de girişimleri olduğunu söyledi.

Yapılması gündemde olan petrol dolum tesisinde bakanlığının çevreyle ilişkileri değerlendirdiğini belirten Üstel, ÇED raporunu hazırlayan komisyonla defalarca toplantı yaptıklarını bildirdi. İlgili dairelerden teknik uzmanların yer aldığı ÇED komisyonunun raporunu hazırlarken İskenderun’daki benzer bir tesisi yerinde inceleyerek bilgi aldığını, Güney’deki tesisi de incelettirdiklerini anlatan Üstel, komisyonun raporunu böyle hazırladığını kaydetti.

İlgili dairelerin olumlu görüşü varsa bu tesisin kurulacağını, kendilerinin tesisin çevresel boyutuyla ilgili araştırma yapıp rapor hazırladıklarını, ilgili firmaya da bir taahhütname imzalattıklarını ifade eden Üstel, “Biz şartlarımızı koyduk. Zararı tespit edildiği anda da tesis kapatılacaktır. Bir zarar görürsek yaptırım kullanacağız. Biz izin veren makam değiliz, çevreyle ilgili boyuta bakıyoruz” dedi.

Bakan Üstel, Lekfe’de bu tesisin yapılmak istendiği arazi hastaneyle çok yakın olduğu için ÇED raporunun olumsuz verildiğini de ekledi.