Gazze'den son dakika haberleri... İsrail'in 7 saatlik ateşkes açıklaması 15 dakika sürdü. İsrail Gazze'ye operasyonlarını sürdürüyor. Hedef ise Şita mülteci kampı.

BU HABER SÜREKLİ GÜNCELLENİYOR

ÖLÜ BEBEKLER DONDURMA DOLAPLARINA KONULDU

14.22- Gazze'deki morglarda yer kalmayınca ölen bebeklerin cenazeleri dondurma dolaplarına konuldu.

İŞTE O ANLAR


14.00- UNICEF, Gazze ’de İsrail saldırılarında ölenlerin %30 ’unun çocuk olduğunu açıkladı. Yayınlanan raporda İsrail ’in yaklaşık 300 Filistinli çocuğu öldürdüğü söyleniyor. Ölen çocukların 187 ’si erkek 109 ’u kız. Ölen çocukların çoğu 12 ’i yaşın altında.

12.45- Gazze ’nin batısındaki Şati Kampı'nda bir eve saldırılması sonucu 6 yaşında bir çocuk öldü, 30 kişi yaralandı.

HAMAS'TAN İSRAİL'E ATEŞKES ŞARTI

12.30- Hamas ’ın siyasi lideri Halid Meşal CNN'de konuştu. Meşal, İsrail ’in saldırgan tutumundan vazgeçmesi halinde, Hamas ’ın roket saldırılarına son verebileceğini söyledi. ABD yönetiminin Gazze konusundaki tavrını eleştiren Meşal, Başkan Obama ’nın İsrail yönetiminin iddialarına inanmasının talihsizlik olduğunu dile getirdi.

GAZZE'YE İKİNCİ DUVAR GELİYOR

12.00-  Gazze sınırındaki Al Jazeera muhabiri Cifara Budeyri'nin aktardığı bilgilere göre, İsrail'in Gazze'ye ikinci bir duvar örmeyi planlıyor.

"Aşkol ve Aştod yönüne füze atışı yapıldı. İsrail ordusu tünellerin yıkılması konusunda değerlendirme yaptığını söylüyor. Gazze ’nin etrafında bir duvar örme planı olduğu haberleri var. Duvar yerin derinliklerine doğru yapılacağı söyleniyor. Şu anda savaş uçaklarının sesini duyuyoruz. Yani her şey mümkün."

MESCİD-İ AKSA'DA ÇATIŞMA

11.30- İsrail güçleri sabah saatlerinde Mescidi Aksa ’da Filistinlilerle çatıştı. İsrail güçleri aşırı Yahudilere Mescidi aksanın avlusuna girmelerini kolaylaştırmaya çalıştı. Filistinlilerden yaklaşık 10 yaralı var. İsrail güçlerinden de 5 yaralı var. İsrailliler bu ihlali ziyaret olarak isimlendiriyor.

ATEŞKES SADECE 15 DAKİKA SÜRDÜ

11.15- İsrail, kendisinin ilan ettiği ateşkesi bitirdi ve saldırıda 15 Filistinli hayatını kaybetti. İlan edilen "tek taraflı ateşkesin üzerinden 15 dakika geçmesinin" ardından İsrail ordusunun Gazze'nin batısındaki eş-Şati Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda, ilk belirlemelere göre aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda yaralı var.

İsrail'in Şati Kampı'na düzenlediği saldırının ardından ilk fotoğraflar sosyal medyada yer almaya başladı


11.00-  Gazze ’nin batısındaki Şati Kampında, Bekri ailesinin evinin İsrail tarafından bombalanması sonucu en az 30 yaralı var.

10.47-İsrail, tek taraflı ateşkes ilanından sonra Gazze Şeridi ’nin batısındaki Şati Mülteci kampında bir evi bombaladı.

NETANYAHU'DAN AÇIKLAMA

10.40- Gazze Şeridinde, Gazze kenti, Refah ve Cebaliya ’da toplam 8 Filistinli İsrail saldırılarında öldü. Netenyahu hedeflerini gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

10.15- Dışişleri Bakanlığı'nda İsrail'e kınama: İsrail'in Gazze'de bir BM okulunu hedef alan ve en az 10 Filistinli sivilin ölümüne yol açan saldırısını şiddetle kınıyoruz. BM Genel Sekreterinin, saldırının bir suç fiili teşkil ettiğine dair görüşünü tümüyle paylaşıyoruz.

GAZZELİ KOMUTAN ÖLDÜ

09.30- Kudüs Tugayları komutanlarından (Kuzey Gazze Tugayı komutanı) Danyal Mansur ’un öldürüldüğünü açıkladı.

09.00- İsrail'in Gazze'deki son okul saldırısı ABD'nin de tepkisini çekti. Konuyla ilgili soruya yanıt veren Dışişleri Sözcüsü Jen Psaki, "Utanç verici saldırıdan dehşete düştük" dedi.

 'İSRAİL'E GÜVENMİYORUZ'

Ateşkese ilişkin Hamas'tan da biz açıklama geldi. Hamas Resmi Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, İsrail'in insani ateşkes kararı almasına ilişkin, "İsrail'in aldığı ateşkes kararı tek taraflı. İşlenen katliamlar konusunda dikkatleri başka yöne çekmeyi hedefliyor. İsrail'e güvenmiyoruz" dedi.

İsrail, geçen cuma günü Gazze'de Birleşmiş Milletler'e ait bir okula bombalı saldırı düzenlenmişti.

SON ATEŞKES 2 SAAT SÜRMÜŞTÜ

Gazze'de taraflar en son, geçen cuma 72 saatlik ateşkes konusunda anlaşmaya varmıştı.

Ancak söz konusu ateşkes, yalnızca 2 saat sürmüş ve İsrail tanklarının ateşi sonucu 50'den fazla Filistinli hayatını kaybetmişti. İsrail çatışmalar sırasında bir askerinin Hamas tarafından kaçırıldığını açıklamış ancak iddia Hamas tarafından yalanlanmıştı.

Öte yandan saldırılarına dün de ara vermeden devam eden İsrail, gelen tepkilere rağmen üçüncü kez BM'ye ait bir okulu vurdu. 10 kişinin hayatını kaybettiği saldırıya, ABD ve BM'den de tepki geldi. İsrail, 7 Temmuz'da hava ve denizden saldırmaya başladığı Gazze'yi, 17 Temmuz'dan itibaren de karadan vurmaya başlamıştı.