Gazze'de son durum ne? Gazze ve Filistin'den son dakika haberleri canlı yayınla internethaber.com'da

Kudüs ve Batı Şeria'da değişik kentlerinde toplanan on binlerce Filistinli İsrail askeriyle çatıştı. Gerçek mermiler kullanan İsrail ordusunun müdahalesi sonucu 2 kişi öldü, en az 250 kişi yaralandı. Hamas, "Batı Şeria'daki halkımızı kitlesel intifadaya çağırıyoruz" açıklaması yaptı. Gazze'de toplamda ölenlerin sayısı ise 833'e yükseldi.

Gazze ise denizden, karadan ve havadan ağır bombardıman altında.

HAMAS'IN İNTİFADA ÇAĞRISI İŞE YARADI... KUDÜS VE BATI ŞERİA AYAKTA... CANLI YAYINLA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

KUDÜS'TE ÇATIŞMA ÇIKTI

15.00- Kudüs ’ün doğusunda İsrail ’i protesto eden göstericiler ile güvenlik güçleri arasında çatışmalar yaşanıyor.

 

Batı Şeria ’nın Nablus bölgesinde bir İsrailli yerleşimci, gösteri yapan Filistinlilere ateş açtı. Biri ağır dört kişi yaralandı.

14.40- İsrail saldırılarında bugün ölen Gazzelilerin sayısı 33 ’e yükseldi.

14.30- İsrail savaş uçakları aralıksız Gazze ’yi bombalıyor. Özellikle Şecaiyye semti yoğun ateş altında. Ölü sayısı 833, yaralı sayısı 5250 ’ye çıktı.

14.00- Kanada Hava Yolları'na ait bir uçak Tel Aviv ’de iniş yapmak üzereyken rotasını değiştirdi. Sosyal medyada uçağın roketler nedeniyle rotasını değiştirmek zorunda kaldığı öne sürüldü.

13.54- Dünya Sağlık Örgütü sayısı 5 bini geçen yaralıların tahliyesi için insani koridor açılması çağrısı yaptı.

ÖLENLERİN SAYISI

13.45 - Ateşkes girişimleri sürerken İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında ölenlerin sayısı 825 ’e, yaralı sayısı 5220 ’ye yükseldi.

FİLİSTİN'DE 3. İNTİFADA ÇAĞRISI

13.35- Kudüs başta olmak üzere Filistin birçok bölgesinde Cuma namazının ardından gösteri çağrıları yapılıyor. Hamas'ın 3. intifada çağrısının ardından Kudüs ve Batı Şeria'da büyük protestolar bekleniyor.

13.20- Gazze'de sadece bugünkü İsrail saldırılarında hayatını kaybedenlerin sayısı 21'e yükseldi.

12.27- Kassam Tugayları Ben Gurion havaalanına 3 M75 füzesi fırlattığını duyurdu.

12.15- İsrail ’in Gazze saldırısında bugün ölenlerin sayısı 18 ’e yükseldi.

12.15- İsrail savaş uçakları Şecaiye semtini yeniden bombalıyor.

GAZZE AĞIR BOMBARDIMAN ALTINDA

11.10- Gazze an itibari ile deniz, hava ve karadan şiddetli bombardıman altında. Özellikle Şeyh Rıdvan semti dünden buyana aralıksız bombalanıyor.

 İsrail ordusunun, Gazze ’deki çatışmalarda tutukladığı çok sayıda Filistinli'ye yaptığı muameleyi ortaya koyan fotoğraflar İsrail'de yayın yapan Walla haber sitesi tarafından yayımlandı.

GAZZE Refah ’ta sabah erken saatlerde bombalanan Al Hasaneyn ailesinin evi harabeye döndü.

FİLİSTİNLİLER KUDÜS SOKAKLARINI KAPATTI

10.40- Kudüs ’te Cuma namazının ardından gösteri çağrıları yapılıyor. İsrail polisi yoğun güvenlik önlemleri alıyor. Kudüs sokaklarının protestocular tarafından barikatlarla kapatılmış durumda.

10.21- İsrail ordusu: kayıp askerimizin akıbeti hala belirsiz.  Öte yandan, İsrail güvenlik kabinesi, Kerry ’nin ateşkes teklifini görüşmek üzere toplanıyor.

GAZZE'DEN GELEN EN KORKUNÇ GÖRÜNTÜ... SADECE 4 DAKİKADA...

İRAN'DA EYLEMLER BAŞLADI

10.20- İran çapında ‘Dünya Kudüs Günü ’ eylemleri başladı. ONBİNLERCİ KİŞİ TAHRAN SOKAKLARINDA KUDÜS İÇİN YÜRÜYOR CANLI YAYINLA İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

10.15- İsrail'İn Golani birliğinin komutanı Şecaiyye ’de bir tünelin çökmesi sonucu ağır yaralandı.

10.05- İsrail ordusu Gazze ’nin Beyt Hanun ve Şeyh Rıdvan semtlerini bombalıyor. Kassam Tugayları Ben Gurion Havaalanına füze fırlattığını duyurdu.

GAZZE'DE BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

İsrail'in Gazze'de aralıksız süren saldırılarında ölü sayısı 805'e yükseldi. İsrail uçaklarının vurduğu Deyr El Balah'ta 3 kadın hayatını kaybetti. İsrail ordusu Birleşmiş Milletler'e ait bir okulu dün yerle bir etti.

BATI ŞERİA'DAN YENİ GÖRÜNTÜLER

NAMAZ KILAN FİLİSTİNLİLER'E ATEŞ AÇILDI

İsrail güvenlik güçleri, Kadir gecesi dolayısıyla Mescid-i Aksa'ya akın eden Filistinlileri engellemek için gerçek ve plastik mermilerle ateş açtı. Çıkan çatışmalarda iki kişi hayatını kaybederken, çok sayıda Filistinli de yaralandı. İsrail askerleri Mescid-i Aksa'da namaz kılan Filistinlilere de ateş açtı.

SON YILLARIN EN ŞİDDETLİ ÇATIŞMASI

Al Jazeera Kudüs Muhabiri Civara Buderi, Kudüs'ün tüm girişlerinde İsrail askerlerinin bulunduğunu ve Mescid-i Aksa'ya giden tüm yolları kapatıklarını belirtti. Buderi, "Bu gece Kudüs'te uzun yılların en şiddetli çatışmaları yaşandı. İnsanlar Kadir gecesini hiç bu şekilde yaşamamıştı. İsrail ordusu gerçek mermi, plastik mermi ve gaz bombalarını yoğun bir şekilde kullandı" dedi.

Mescid-i Aksa'ya girmeye çalışan 39 Filistinli İsrail güvenlik güçlerince gözaltına alındı.

Batı Şeria ve Kudüs'te son yılların en büyük sokak eylemleri başladı. İsrail ile Filistinliler arasında çatışma çıktı.

İNTİFADA ÇAĞRISI

​Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum, intifada çağrısı yaptı. Yazılı açıklama yapan Berhum, "Batı Şeria'daki halkımızı, Gazze'de hakiki ve fiili bir zafer elde edilmesi için kitlesel bir intifadaya ve İsrail düşmanıyla her türlü çarpışmaya çağırıyoruz" ifadesini kullandı.

BATI ŞERİA DA AYAKTA

Batı Şeria ’daki Kalandiye askeri noktasındaki çatışmalar ise saat 22.30 sıralarında başladı.

İsrail ’in Gazze ’ye yönelik saldırılarını protesto etmek için düzenlenen gösterinin amacı, Ramallah'tan Kudüs'e gitmekti. Kadir gecesini Mescid-i Aksa'da kutlamak ve Gazze'ye destek olmak için başlatılan protesto gösterisi, '48 bin kişi' sloganı altında düzenlendi.

BÜYÜK FELAKET

1948 yılındaki ‘Büyük Felaket ’ anlamına gelen Nekbe ’den esinlenerek 48 bin kişinin toplanması için çeşitli sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler çağrı yaptı. Çağrılar sonucu dün akşam saatlerinden itibaren Ramallah ’ta on binlerce Filistinli toplandı.

Bunun üzerine İsrail ordusu Kudüs'e giden yolları kapattı. Ramallah'ta yola çıkan Filistinlilere, İsrail güvenlik güçleri Kalandiye askeri noktasında müdahale etti.

Bölgedeki muhabirler “İsrail ordusu belki de şimdiye kadar hiç bir protestoya karşı bu kadar şiddet kullanmadı. Gerçek mermilerle Filistinlilere ateş açıyor” dedi.

Müdahale sırasında 2 Filistinli hayatını kaybetti. Öldürülen Filistinlilerin isimlerinin Mecid Sifayyan ve Muhammed Araj olduğu açıklandı. Yaralananların sayısı en az 250.

Batı Şeria ’nın diğer kentleri de ayakta. Tul Kerim'de İsrail güvenlik güçleri ile Filistinler çatıştı.

Beyt Lahim'in kuzey girişinde İsrail güvenlik güçleri ile Filistinlerin arasında çatışmalar yaşandı. Nablus'taki çatışmalarda 3 Filistinli yaralandı. El Halil'de Halhul ve Bab El Zaviye bölgelerindeki protestolar ve çatışmalarda çok sayıda yaralı var. Çatışmalar nedeniyle Batı Şeria'nın tüm hastanelerinde olağanüstü durumu ilan edildi.

Batı Şeria ve Kudüs'te çatışmalar şiddetleniyor.

ABBAS'TAN KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas, tüm Filistinlilere kan bağışında bulunmak için çağrı yaptı.

Filistin Sağlık Bakanlığı Ramallah sözcüsü Osama Neccar "Kalandiye'den sadece gerçek mermiyle vurulan 250 yaralı hastanemize geldi. Gaz bombalarıyla veya plastik mermiyle vurulan yaralılar protesto yerinde müdahale ettik. Yaralılar baş, kalp ve boyun gibi hassas yerlerden vuruldu. Belliki öldürmek için vuruldular. Her dakika, bir yaralı hastaneye geliyor" diye konuştu.

BM ÇALIŞANLARI DA ÖLDÜRÜLDÜ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, BM okuluna yapılan saldırı nedeniyle ‘dehşete düştüğünü ’ ve saldırıda BM çalışanlarının da öldürüldüğünü söyledi. Ramallah'taki Filistin hükümeti de, İsrail'in Gazze'deki BM okuluna düzenlenlediği saldırıyı "bütün uluslararası sözleşmelere yapılmış bir darbe" olarak niteledi.

Filistin hükümeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in Filistin halkına yönelik "katliamlarını" durdurması istendi.

İsrail'in vurduğu Gazze'de ölenlerin tamamına yakınını siviler oluşturuyor.

İSRAİL KASITLI VURDU

Saldırıdan sonra Twitter üzerinden açıklama yapan UNRWA Sözcüsü Chris Gunness, Beyt Hanun'daki okullarının koordinatlarını İsraille çok önceden resmi olarak paylaştıklarını söyledi.

UNRWA'nın İspanya'daki temsilcisi Raquel Marti de Twitter üzerinden perşembe günkü saldırılarda ilk defa UNRWA'ya bağlı çalışan bir öğretmenin öldüğünü söyledi.

UNRWA'ya bağlı okul, sivillerin sığındığı, Gazze'deki az sayıda güvenli noktadan biriydi.