Gazze'de son durum ne? Gazze son dakika haberleri...

İsrail ordusu, Gazze'nin merkezindeki bir binayı vurdu, 5'i çocuk 11 kişi öldü. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana 154 çocuğu öldürdüğünü duyurdu.

Filistin Sağlık Bakanlığı Yetkilisi Eşref Kudra, saldırıda 11 kişinin öldüğünü ve hayatını kaybedenlerin arasında 5 çocuğun bulunduğunu belirtti.

Kudra, İsrail'in 8 Temmuz'dan bu yana sürdürdüğü saldırılarda öldürülen çocuk sayısının 154 olduğunu açıkladı. Eşref Kudra, saldırılarda 583 kişinin can verdiğini, bunların 58'inin kadın ve 28'inin de yaşlı olduğunu açıkladı. Eşref Kudra, yaralıların sayısının ise 3640'a yükseldiğini duyurdu.

Filistin Bağımsız İnsan Hakları Heyeti Başkanı Sabah Abdulazim yaptığı açıklamada, uluslararası toplumun çocukların ölümü karşısındaki sessizliğinin 'utanç verici' olduğunu belirtti.
Abdulazim çocukların katledilmesi karşısında dünya kamuoyunun harekete geçmesini istedi.

Bu arada Ramallah'ın güneyindeki Ceba kontrol noktasında bir Filistinli genç İsrail askerlerinin açtığı ateşte hayatını kaybetti.

HASTANEYE SALDIRI

İsrail savaş uçakları, Gazze'nin en büyük hastanelerinden Aksa Şehitleri Hastanesi'nin üçüncü katına bomba yağdırdı. 5 Filistinli hasta öldü, 15 kişi yaralı.

İsrail yönetimi, çok sayıda hasta ve yaralının olduğu hastanenin boşaltılması uyarısı yaptı.
İsrail saldırılarında Sekeni Mahallesi'nde 4 çocuk hayatını kaybetti.

Aksa Şehitleri Hastanesi'nde görevli bir doktorun yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Hastanemiz bombalandı. Şimdi de boşaltmamız isteniyor. Bu kadar hastayı nereye götürelim? Buradaki yaralı ve hastaları ne yapacağız? Ambulanslarımız yok. Ağır yaralılar var. Yoğun bakımda olanlar var. Ne yapacağız bu yaralıları. Açık açık öldürülüyoruz. Ölün deniyor bize. Dünyaya sesleniyorum. Ne yapacağız? Ey dünya neredesiniz? Ey Araplar neredesiniz? Hastane bombalanıyor, insanlara hizmet veren kuruluş bombalanıyor. Burada yatan hastaların aralarında çocuklar, yaşlı kadınlar var."

10 ASKER ÖLDÜRDÜK

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, Gazze'nin Şucaiyye mahallesinin doğusunda pusuya düşürülen İsrail askeri birliğiyle girdiği çatışmada 10 İsraill askerinin öldürüldüğünü açıkladı.

Bu arada Doğu Kudüs ’ün Nasıra bölgesinde Filistinlilerin protesto gösterileri başladı. İsrail işgali altındaki Batı Şeria ’da da dükkanlar açılmadı. Akşam saatlerinde iftardan sonra da gösteriler bekleniyor.

İsrail ordusu pazar günü sivil katliamı yaptığı Tuffah, Şecaiyye ve Zeytun semtlerini fosfor bombalarıyla vuruluyor.

İsrail ordusunun Gazze'de fosfor bombası kullandığı iddia ediliyor. 

Vefa Hastanesi Müdürü Basman Elashi, "İsrail yeni bazı kimyasal maddeler kullanıyor. Elimizdeki ilaçlarla bunlara müdahale edemiyoruz. Doktorlarımız bunları tedavi edemiyor. İsrail fosfor bombası kullanıyor, bu doğru" dedi.

Al Jazeera Muhabiri Vael Duhduh, "Şecaiyye semtinin kuzeydoğusu yoğun bombardıman altında. Şaif bölgesi fosfor bombalarıyla vuruluyor. Gazze sağlık ekipleri bölgeye girişin imkansız olduğunu söylüyor. Hareket eden hayvanlar dahi hedef seçiliyor. Korkunç bir bombardıman var. Hiçbir hedef gözetmeksizin sivillerin yaşadığı evler hedef seçiliyor. Tanklardan da ateş açılıyor" notlarını aktardı.

İsrail 2009 ve 2012'deki Gazze saldırılarında da yine fosfor bombası kullanmıştı.

ÇİVİ BOMBASINDAN YARALANANLAR VAR

İsrail'in Cenevre Anlaşması'na göre kullanımı yasak olan çivi bombası fırlatıyor. Bu bomba küçük olmasına rağmen 5 bin çivi yayıyor.

Çivi bombası ayrıca, düştüğü yerin kilometrelerce uzağına kadar çivi fırlatabiliyor ve çivilerin her biri 3 cm uzunluğunda.

İsrail şu ana kadar bu bombalardan 5 adet kullandı. Bu nedenle yaralanan çok sayıda kişi hastanelere taşındı.

SEKİZ AYLIK BEBEK ÖLDÜRÜLDÜ

Ayrıca Beyt Hanun bölgesi de ateş altında. Şecaiyye'ye ambulans giriş çıkışlarına izin verilmediği için cesetlere ve yaralılara ulaşılamıyor.

Şecaiyye bölgesinde şu ana kadar ulaşılabilen ölü sayısı 75 ’e yükseldi. Yıkılan evlerin enkazında da onlarca kişi var.

Gazze'de sadece pazartesi ölen 55 kişiden en az yedisi çocuk. Bunlardan biri de sekiz aylık bir bebek. Ambulanslar hâlâ Gazze ’nin kuzeyinde bombalanan bölgelere ulaşmaya çalışıyor.

İsrail hareket halindeki araçları hedef aldığı için bombardıman sonrası çıkan yangınlar da söndürülemiyor.
Evlerinden çıkamıyorlar

İsrail askerleri, Gazze halkına kenar semtleri terk ederek iç bölgelere gitmeleri için çağrı yapıyor. Gazzeliler ise bombardıman sürdüğü için evlerinden dışarı çıkamıyor.

İsrailli yetkililer, Gazze ’deki iki ayrı saldırıda beş İsrail askerinin öldüğünü açıkladı. Hamas adına açıklama yapan bir yetkiliye göre ise, 10 İsrail askeri öldürüldü.