Gazze Şecaiye katliamından gelen görüntüler dehşeti anlatıyor, son durum 60'tan fazla kişinin öldüğü ve sayının daha da artacağı yönünde.

İsrail'in 13 gün önce başlattığı saldırılarda en şiddetli bombardımana Gazze'nin Şecaiyye mahallesi hedef hedef oldu. Sadece bir mahallede 60'tan fazla kişi öldü.

Gazze'nin doğusundaki Şucaiyye bölgesinde görgü tanıkları, sokakların cesetlerle dolu olduğunu söylüyor. Binlerce kişinin kenti terk ettiği haber veriliyor.

İsrail ordusu insani amaçlı olarak Şecaiye'de iki saat süreyle ateşkes uygulayacağını duyurdu. Ancak BBC ekibi, ateşkesin başlamasından bir saat kadar sonra çatışmaların yeniden başladığını aktardı. Hafta sonunda ölü sayısı artmaya devam etti.

AA MUHABİRİ : ANLATACAK KELİME YOK

AA muhabiri Metin Yüksel, İsrail ordusunun,  takliam yaptığı Gazze'nin Şucaiyye Mahallesi'ne girdi. En az 60 kişinin hayatını kaybettiği, 420 kişinin yaralandığı belirtilen mahallede durum içler acısı...


Uluslararası Kızılhaç Örgütü'nün "Ölü ve yaralıların çıkarılması için" 2 saatlik ateşkes önerisinin kabul edilmesinin ardından bölgeye ilk girenlerden AA muhabiri Metin Yüksel Kaya, hayatta kalan insanların kaçmaya çalıştığını belirterek, "Olanları anlatacak kelime yok. Semtin yarısı yanmış. Sokaklarda bombardımanda öldürülmüş insanlar var. Tıpkı Suriye gibi" dedi.



EVLERDEN DUMANLAR YÜKSELİYOR 

Mahallenin yarısının yıkıldığını, yolların kapalı ve "sokakların kan içinde olduğunu" aktaran Kaya, evlerden hala dumanlar yükseldiğini, verilen ateşkes süresinin kısa olması nedeniyle yeterli müdahalenin yapılamadığını aktardı. Kaya, "Bölge sakinlerinden bir kısmı kaçamadıkları için bombardımana evlerinde maruz kalmış, bir kısmının ise kaçmaya ya da saklanmaya çalışırken hayatını kaybettiği görülüyor. Merdiven altında saklanırken yaşamını yitirmiş kadın ve çocuklar var" diye konuştu.



OKUL FORMASIYLA YANAN ÇOCUK 

Üzerindeki okul formasıyla ölen bir çocuğun cesedini gördüğünü ifade eden Kaya, verilen süre çok kısa olduğu için cesetlerin tamamının çıkarılamadığını belirtti.


Gazze Şecaiye katliamında bir gazeteci de öldü kimliği henüz açıklanmadı, Şucaiyye katliamında ölü sayısı 60'ı geçti.

HALA YAŞAYANLAR OLABİLİR 

Mahalleye girdiklerinde yakın çevrelerde çatışma seslerinin devam etiğini bu nedenle fazla kalamadıklarını dile getiren Kaya "Bölgede hayatta kalanlar da olabilir... Yaşadığı bilinen ama çıkartılamayan kişiler var ve akıbetleri bilinmiyor" şeklinde konuştu. 

AMBULANSLARI DA HEDEF ALDILAR


"Hedef alınmış ambulanslar gördüm" diyen Kaya, bölgede uluslararası yardım kuruluşlarının bulunmadığını, sadece yerel imkanlarla bir kaç itfaiye ve ambulansın kurtarma çalışmasına katıldığını kaydetti. Metin Yüksel Kaya, "Birçok evde yangın var, müdahale edilemiyor. Biz çıktıktan sonra gittiğimiz caddedeki bir sivil aracı bombalamışlar" dedi.



13 GÜNÜN EN KANLI SALDIRISI

Zırhlı İsrail birlikleri ilerleyişini sürdürürken Gazze son bir kaç saattir aralıksız bombardıma tutuluyor. Hamas da İsrail'e roket fırlatmaya devam ediyor. Roketlerden biri Aşkelon kentine düştü.

İSRAİL'İN BAHANESİ

İsrail kara harekâtını Hamas'ın silah kaçırmak ve İsrail'e saldırılar düzenlemek için kullandığı tünelleri ortadan kaldırmak amacıyla başlattığını, hava saldırılarının buna yeterli olmadığını söylüyor. İsrail, Cumartesi günü iki askerin bu tünellerden birini kullanarak İsrail'e geçen Filistinli militanlar tarafından öldürüldüğünü açıklamıştı.

BM GENEL SEKRETERİ KATAR'A GİDİYOR


Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'la görüşmek üzere Katar'a gidecek.

BM'den yapılan açıklamada bu ziyaretin, "İsraillilerle Filistinliler arasındaki şiddeti sona erdirme ve çözüm yolu bulmaya yönelik" bölge turunun bir parçası olduğu kaydedildi. Ateşkes için diğer ülkelerin yanında Mısır, Katar, Fransa ve Birleşmiş Milletler'in yürüttüğü diplomatik çabalar sonuç vermedi.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius Cumartesi günü Netanyahu ile bir araya geldi, ancak ateşkes girişimlerinden sonuç alamadı.