Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) İletişim Fakültesi tarafından “Türkiye ve KKTC’de Medya Siyaset İlişkileri” konulu panel düzenlendi.

GAÜ’den yapılan açıklamaya göre, panelin açılış oturumuna konuşmacı olarak KKTC Yayın Yüksek Kurulu Başkanı Olgun Üstün, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Başkanı Dr. Hıfzı Topuz, Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Başaran Düzgün, gazeteci yazar Doç. Dr. Mehmet Hasgüler ile Cumhuriyet gazetesi yazarı Ali Sirmen katıldı.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Rektörü Prof. Dr.Yıldırım Öner, panelin açılışında yaptığı konuşmada, toplumların ve demokrasilerin gelişiminde medyanın önemine dikkat çekerek, öğrencilerin gelişimine önemli katkılar yapacak panele konuşmacı olarak katılan Türk ve KKTC medyasının kanaat önderleriyle bir arada bulunmaktan gurur duyduğunu söyledi. Yeni nesil çoğu gazetecilerin araştırmadan yazdığına da dikkat çeken Prof. Dr. Öner, panele konuşmacı olarak katılan tüm gazeteci ve akademisyenlere teşekkür etti.

İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) Başkanı Dr. Hıfzı Topuz konuşmasında, Türkiye’de basın tarihinin, basına ve gazetecilere yapılan işkencelerin tarihi olduğunu söyledi. Topuz, “Anlatılacak çok şey var. Ama kitaplara baktığım zaman her dönemde ağırlık işkencede ve iktidarın basını susturmaya çalışmasında” dedi.

KKTC Yayın Yüksek Kurulu Başkanı Olgun Üstün de konuşmasında, Yayın Yüksek Kurulu Yasası’nın 1974’de oluşturulduğunu belirterek, YYK’nın 1997 yılından bu güne kadar 30 televizyon ve 43 adet de radyo ya lisans verdiğini söyledi.

Üstün “Bugün uyduda 14 tane TV yayınımız var. Bunların 8 tanesi genel içerikli, 3 tanesi yayına çıkmayı bekliyor. 3 tanesi ise tematik. Üniversitelerimizin de yayınları var. Bununla da yetinmiyoruz. Bu küçücük adada yayında 38 adet radyo bulunuyor” dedi.

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ali Sirmen de konuşmasında, basının sıkıntılarını dile getirdi. Sirmen, özgürlüğü, yalnızca siyasi iktidara karşı kısıtlı özgürlük anlamında değil, ekonomik iktidara karsı da özgürlük isteği olduğunu ancak genelde bunların tartışılmadığını belirtti. Sirmen, “Çünkü bu kapitalist sistemde ekonomik iktidara bağlılıkkabul edilmiş bir durumdur ve sorgulanamaz” şeklinde konuştu.

Havadis Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve Başyazarı Başaran Düzgün ise panelde medya özgürlüğünün altını çizerek, Kıbrıs Türkü’nün ve basınının çok zorlu bir süreçten geçtiğini belirtti.

Dönüm noktasının 1974 olduğunu kaydeden Düzgün, Türkiye’de darbe yapanların burada da fiilen uğraştıklarını söyledi. Düzgün, “Sansür yasası nedeniyle her şey eksik yada hiç yapılamadı. Medya patronları tehdit ediliyor. Sorun daha çok demokrasi, daha çok özgürlük ve bizi kısıtlayan, engelleyenlerden dolayı bu halkın hizmet verememesidir ” dedi.

Öğretim görevlisi-yazar Doç. Dr. Mehmet Hasgüler ise Türk basınının KKTC ile ilgili doğru araştırma yeteneğini kaybettiğini belirtti. Hasgüler, “Türkiye ile ilgili doğru haber yapıyor mu ki, KKTC ile ilgili doğru haber yapılsın” dedi.