G-20 ÜLKELERİ, KRİZLE BAŞ ETMEK İÇİN IMF KANALIYLA KAYNAK 
AKTARILMASINI İSTEYEN AVRUPA ÜLKELERİNDEN, ÖNCE KENDİLERİNİN AYIRDIKLARI KAYNAKLARI ARTIRMALARINI İSTEDİ

Meksika'nın başkenti Mexico City'de bir araya gelen G-20 ülkelerinin maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının toplantısı, ana gündem maddesi olan Avrupa borç krizinin yayılmasını önlemek için atılacak adımlar konusunda bir uzlaşmaya varılamadan sona erdi.

G-20 ülkeleri, Avrupa'nın krize karşı önemli adımlar attığını ancak küresel ekonominin geleceği için "daha güçlü" bir güvenlik duvarı oluşturmaları gerektiğini vurguladı.

Avrupa'daki borç krizinin yayılmasını engellemek için Avrupa ülkelerine yapılan daha güçlü bir güvenlik duvarı oluşturulması ve kurtarma fonlarının yükseltilmesi yönündeki çağrılara Almanya'dan itiraz geldi.

Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, bir Meksika gazetesindeki yazısında, bu yöndeki çağrılara "katı bir şekilde hayır" diyeceklerini belirtti. Almanya'nın, buna karşılık, Meksika'daki G-20 toplantıları sırasında krize karşı kullanılacak IMF fonlarının artırılması yolunda talepleri olduğu belirtildi.

Başta ABD olmak üzere G-20 ülkelerinin çoğunluğunun buna karşı çıktığı, öncelikle Avrupa ülkelerinden kendi fonlarını artırmalarını bekledikleri açıklandı. ABD Hazine Bakanı Timothy Geithner, G-20 toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Avrupa'daki krize kalıcı bir çözümün hem ekonomik reformları, hem de bu reformları destekleyecek "sağlam" bir finansal güvenlik duvarını gerektirdiğini söyledi. Geithner, "Avrupalı politika yapıcılar, önlerindeki zorlukların büyüklüğünü anlıyorlar ve atılacak ek adımları önümüzdeki haftalarda gözden geçirecekler" dedi.

G-20 üyesi ülkelerin bakanları ve merkez bankası başkanlarının haftasonu yaptıkları toplantının ardından yayımlanan sonuç bildirisinde de, "Avro bölgesi ülkelerinin Mart ayında desteklerinin gücünü yeniden değerlendirecekleri" kaydedildi.

Öncelikle Avrupa ülkelerinin kurtarma fonlarına olan desteğinin büyüklüğünü görmek isteyen G-20 ülkeleri, sonuç bildirisinde, "Bu, bizim IMF'ye kaynak aktarma konusundaki düşüncelerimiz için esas girdiyi sağlayacak" dedi.

AB liderleri, bu hafta Brüksel'de yapılacak zirvede, 500 milyar avroluk Avrupa İstikrar Mekanizması'nı (ESM) artırmayı tartışacaklar. IMF, AB'ye daha önce, Avrupa Finansal İstikrar Fonu (EFSF) ile bu mekanizmanın birleştirilerek yaklaşık 1 trilyon avroluk bir fon oluşturulması çağrısında bulunmuştu. Buradaki amacın, fonlar sayesinde daha güçlü bir güvenlik duvarı oluşturarak, borç krizinin İtalya ve İspanya gibi diğer Avrupa ülkelerine sıçramasını önlemek olduğu açıklanmıştı.

Fransa da, kurtarma fonları ESM ve EFSF'nin birleştirilmesine sıcak baktığını açıkladı. Fransa Merkez Bankası Başkanı Christian Noyer, G-20 toplantısının ardından yaptığı açıklamada, böyle bir birleşmenin, IMF kaynaklarını artırma yolundaki bir anlaşmaya zemin hazırlayabileceğini söyledi. Noyer, "Nisan ayına kadar bir anlaşmaya varmamız mümkün" dedi.