Filistin'in ana gündemi geçtiğimiz cuma akşamı futboldu. Bölgedeki çatışmalar, başarısızlıkla sonuçlanan barış görüşmeleri, Gazze'ye uygulanan abluka gibi olayları bir kenara bırakan Filistin halkı, geçtiğimiz cuma akşamı bambaşka bir noktaya odaklandı.

Filistin milli futbol takımı, Filipinler'i 1-0'lık skorla geçerek, tarihinde ilk kez Asya Kupası'na katılma başarısı gösterince halk sokaklara dökülerek bu başarıyı çılgınca kutladı. Maldivler'de oynanan maçın 59'uncu dakikasında, Eşref Numan'ın serbest vuruştan kaydettiği golle öne geçen Filistin, üstünlüğünü maçın sonuna kadar koruyarak Avustralya'da düzenlenecek olan kupa finallerine katılmaya hak kazandı.


Takımlarının, Asya'nın en büyük futbol organizasyonunda boy gösterecek olması, futbolu takip etmeyen ancak güzel haberlere hasret kalmış Filistinlileri bile sevince boğdu.

'BUGÜN KAZANAN VATANDIR'
Futbol yorumcularının şans dahi vermediği takımın başarısının ardından, maçı meydanlara kurulan dev ekranlarda izleyen halk, Filistin bayrakları açarak tezahüratlar yaptı. Kadın ve çocuk taraftarların da aralarında bulunduğu gruplar sokakları doldurdu.

Filistin Futbol Birliği Genel Başkan Yardımcısı Abdusselam Haniye, bu başarının tüm Filistinliler'e ve Araplar'a ait olduğunu belirterek, Gazze'deki Filistin Hükümeti'nin Başbakanı olan babası İsmail Haniye'nin de tebrik mesajlarını iletti.

Spor yorumcusu Muhammed Avvad ise "Milli takım bugün Filistin'in Asya Kupası'na katılım rüyasını gerçekleştirdi. Ablukanın ve gözaltıların yenemediği Filistin, imkansızı başardı. Milli takım, zafer dışında bütün seçenekleri reddederek savaştı" dedi.


Ailesiyle birlikte milli takımın zaferini sokaklarda kutlayan Ahmed Farac isimli Filistinli hislerini, "İşte Filistin, işte Filistin bayrağı ve marşı. Hepsi de çok güzel" sözleriyle ifade etti. Farac, futbolla ilgilenmeyenlerin bile bu maçı heyecanla takip ettiklerini belirterek, "Bugün kazanan vatandır" dedi. Ailesiyle maçı izleyen Sümeyye Nasır da "Normalde maç seyreden biri değilim. Ancak bu, yıllardır abluka altında kalmış Filistin için hayati bir gün" diye konuştu.