İSRAİL BAŞBAKANI NETANYAHU:  "İKİ DEVLETLİ BARIŞÇIL BİR ÇÖZÜM İSTİYORUM"

 İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Filistin-İsrail sorununa ilişkin, iki devletli barışçıl bir çözüm istediğini söyledi.

Netanyahu, Amerikan NBC News televizyonuna verdiği mülakatta, seçim öncesi "Benim dönemimde Filistin devleti diye bir şey olmayacak" yönündeki sözlerinden geri adım atarak, "İki devletli barışçıl bir çözüm istiyorum" dedi.

Netanyahu, "Altı yıl önce Bar-İlan Üniverstesi'nde yaptığım konuşmada, 'Yahudi devletini tanıyan ve silahsızlandırılmış bir Filistin devleti' çağrımı hiçbir zaman geri çekmedim. Bunun olması için ise koşulların değişmesi gerekir" diye konuştu.

Şimdiki realitenin ise 6 yıl öncesinden farklı olduğunu dile getiren Netanyahu, bu farklılığın sorumluluğunun Filistin Devlet Başkanı Mahmut Abbas'a ait olduğunu iddia etti. Netanyahu, Abbas'ı, "İsrail'i bir Yahudi devleti olarak tanımayı reddeden ve İsrail'in yok edilmesini isteyen Hamas ile anlaşmakla" eleştirdi.

"ABD'NİN EN BÜYÜK DOSTUYUZ"

"ABD'nin İsrail'den, İsrail'in de ABD'den daha büyük dostu yok" diyen Netanyahu, İsrail'in, ABD'nin "en büyük dostu" olduğuna işaret etti.

Netanyahu, "Birlikte çalışacağımız bir çok alan var. ABD ve Sayın Başkan'la çalışacağız. Çünkü bundan başka bir alternatifimiz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Geçen haftalarda Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde, İran'la yürütülen müzakereler hakkında konuşması ve İsrail'deki seçimlerden önce "Filistin devletini engelleyeceği" sözü vermesinin ardından iki ülke arsındaki ilişkiler gerilmişti.

Netanyahu, seçimden bir gün önce İsrail medyasına yaptığı açıklamada, "benim dönemimde Filistin devleti diye bir şey olmayacak" ifadesini kullanmıştı.

İsrail'de gerçekleştirilen erken genel seçimlerde Başbakan Netanyahu'nun Likud Partisi seçimlerde en fazla oyu almıştı. Likud'un 30 koltuk kazandığı seçimde, İşçi Partisi lideri İzak Herzog ve Hatnuah partisi lideri Tzipi Livni'nin eş başkanlığındaki merkez solu oluşturan "Siyonist Birlik" 24, Birleşik Arap Listesi ise 14 koltuk elde etti.

İsrail'de hükümet kurmak için 120 sandalyeli İsrail meclisi Knesset'te 61 koltuğa sahip olmak gerekiyor. Sandıktan çıkan sonuçlara göre, hiçbir parti tek başına hükümeti kuracak çoğunluğu yakalayamadığı için yeni hükümetin de bir koalisyondan oluşması bekleniyor.

Likud'un seçimlerden birinci çıkması ve sağcı partilerin mecliste çoğunluğu elde etmesinin ardından, Netanyahu liderliğinde "Sağcı Siyonist" hükümetin kurulacağı öngörülüyor.