ZENGİN ALTIN, PETROL, DOĞALGAZ VE ELMAS MADENLERİ BULUNAN, DÜNYA KAKAO ÜRETİMİNİN NEREDEYSE YARISINI KARŞILAYAN, ATLAS OKYANUSU KIYISINDAKİ EŞSİZ SAHİLİYLE DÜNYANIN EN ZENGİN ÜLKESİ OLMASI GEREKEN BATI AFRİKA'DAKİ FİLDİŞİ SAHİLİ, UZUN YILLAR SÖMÜRGE DEVLETİ OLMANIN ACISINI HALA YAŞIYOR

 Zengin altın, petrol, doğalgaz ve elmas madenleri bulunan, dünya kakao üretiminin neredeyse yarısını karşılayan, Atlas Okyanusu kıyısındaki eşsiz sahiliyle dünyanın en zengin ülkesi olması gereken Batı Afrika'daki Fildişi Sahili, uzun yıllar sömürge devleti olmanın acısını hala yaşıyor.

Batı Afrika'da yer alan ve bölgenin en gelişmiş ülkesi Fildişi Sahili, 15. yüzyıldan itibaren Avrupalı gemici ve tüccarların uğrak yeri oldu. Ülke, 1893'te Fransa'nın sömürge yönetimi altına girdi ve 7 Ağustos 1960'ta bağımsızlığını kazandı. İlk Cumhurbaşkanı Felix Houphouet-Boigny döneminde olağanüstü ekonomik gelişme sağlayan, Batı Afrika bölgesinin ekonomik merkezi ve itici gücü haline gelen ülke, Boigny'nin 1993'te vefatından sonra siyasi istikrar sağlayamadı. Halk, 2011'deki iç savaşın ardından yaralarını sarmaya çalışıyor.

Resmi dili Fransızca'nın yanı sıra yaklaşık 60 farklı yerel dilin konuşulduğu ülkede yaşayan 21 milyonu aşkın nüfusun yarısından fazlası Müslüman...

Başkenti Yamoussoukro olan ülke, kakao üretiminde dünya lideri... Dünya kakao üretiminin neredeyse yarısını karşılayan ülkenin zengin petrol, doğalgaz, elmas, mangan, demir cevheri madenleri bulunuyor.

Elmas rezervlerini BM ambargosu nedeniyle ihraç edemeyen ülkenin altın üretimi ise yılda ortalama 1,5 tonu buluyor.

Atlas Okyanusu kıyısındaki eşsiz sahiliyle kent, turizm açısından da önemli bir potansiyele sahip.

Türkiye, ülkenin en büyük kenti Abidjan'da 2009'da büyükelçilik açtı. THY de 2012'de Abidjan'a sefer başlattı. Haftada 4 gün gerçekleşen seferler Gana üzerinden yapılıyor. Seferler, iki ülke arasında ilişkileri de güçlendirdi.

Ülkenin medar-ı iftiharı futbolcu Drogba'nın geçen yıl Galatasaray'a transferi, iki ülkenin birbirini yakından tanımasını sağladı. Drogba'nın transferi sonrasında ülkedeki gazeteler bir hafta Türkiye ile ilgili haberler yapmış. Transfer sonrasında Fildişi Sahili'nden Türkiye'ye gelmek isteyenlerin sayısı da iki kat artmış.

AA muhabirinin izlenimlerine göre, halkın büyük çoğunluğu ülkenin doğal zenginliğine rağmen fakirlikle mücadele ediyor.

Ülkenin en büyük ve gelişmiş kenti olan Atlas Okyanusu kıyısındaki Abidjan'da, orta sınıf yok denecek kadar az. Özellikle Müslümanların yaşadığı mahalleler, barakalardan oluşuyor. Halk genelde tek göz odalardan oluşan, ayrıca mutfak, banyo ve tuvaleti bulunmayan barakalarda yaşam mücadelesi veriyor.

Bu bölgelerde hala kanalizasyon sistemi yok. Atık sular, yolların kenarındaki ya da ortasındaki kanallardan akıyor. Bu da sıcaklığın ve nemin aşırı yüksek olduğu kentte, kokunun yanı sıra salgın hastalıklara neden oluyor.

İşsizliğin yüksek olduğu, halkın büyük kesiminin geçimini tarımla sağladığı kentte, zengin sınıf ise etrafı yüksek duvarlarla çevrili villalarda yaşıyor.

Abidjan'da gezerken "kadın her yerde kadın, çocuk her yerde çocuk" demekten kendinizi alamıyorsunuz.

İmkansızlıklara rağmen yüzlerinden gülümseme eksik olmayan Fildişili kadınlar, bakımlarından taviz vermiyor. Neredeyse her sokakta bulunan kuaförlerde, manikür ve pedikür yapılan mekanlarda yer bulmak imkansız gibi...

Coğrafi koşullar nedeniyle saçları çok fazla uzamayan Afrikalı kadınlar çözümü, rasta yaptırmakta bulmuş. Çoğu gerçek saçtan yapılmayan rasta ile kendilerine tarz yaratan kadınlar, kıyafetlerine de önem veriyor.

Tek eşliliğin olmadığı, doğum kontrol yöntemlerinin etkin şekilde uygulanmadığı, evlilik yaşının oldukça düşük olduğu kentin sokaklarında çok sayıda çocuk görmek mümkün.

Mutlulukları gözlerine yansıyan çocuklar ise barakaların arasında, yanından kanalizasyon akan alanlarda top oynuyor.

Abidjan sokaklarında dikkati çeken bir başka husus da ayakkabıdan çantaya ve kıyafete, mobilyadan otomobile ürünlerin satışa çıkarıldığı ikinci el pazarları...

Halk, gelişmiş ülkelerin ikinci el ürünlerini Afrika ülkelerine gönderdiğini belirtiyor.

Abidjan'da 100'e yakın Türk yaşıyor. Türkler, 8-10 yıl önce yerleştikleri Abidjan'da inşaat ve yan sektörlerinde faaliyet gösteriyor, hazır giyim, mobilya ve yapı malzemeleri satıyor.

Afrika'da üretim çok fazla olmadığı için ürünler ithal ediliyor. İş adamları, Türkleri, kendi içinde Gümrük Birliği Anlaşması ve ortak para birimi bulunan, 18 ülkeyi kapsayan ve 350 milyon nüfusu olan Batı Afrika'da yatırıma çağırıyor.