Soruşturmayı, Başbakan’ın izin vermesi şartına bağlayan yasa teklifi jet hızıyla TBMM Başkanlığına sunuldu. Teklifin bu haliyle soruşturmayı durdurmayacağını savunan hukukçular da var

Özel Yetkili Savcılığın, MİT’in yaptığı “yetkisizlik ve görevsizlik” itirazını değerlendirmeye almadan, Fidan hakkında talimatla Ankara’da ifade alınması ve 4 MİT’çi hakkında yakalama kararı çıkarması Ankara’yı harekete geçirdi. Savcının bu hamlesine, hükümet yasa değişikliği teklifi hazırlayarak karşılık verdi. Hükümet, değişikliğin hızla yapılabilmesi için hükümet tasarısı olarak Meclis’e sevk etme yolunu tercih etmedi. Bunun yerine AKP Isparta Milletvekili Recep Özel imzalı bir kanun teklifi dün Meclis’e sunuldu. “Devlet İstihbarat Hizmetleri ve MİT Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” ile kanunun “Cezai takibat” başlıklı 26. maddesinin “Soruşturma izni” başlığı verilerek değiştirilmesi öngörülüyor.

Başbakan izni şart

Buna göre kanunda MİT mensuplarının özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçlarda soruşturma açılabilmesi için Başbakan’ın izninin alınması yönünde açık bir düzenleme yapılıyor. Böylece, MİT mensuplarının “görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçların” yanı sıra terör, çete, kaçakçılık gibi özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçlardan ötürü soruşturulmaları için de Başbakan’ın izin vermesi gerekecek.

Fidan’a özel düzenleme

Teklifte ayrıca, Hakan Fidan’ın Başbakanlık Müsteşar Yardımcısı iken PKK ile yapılan görüşmelere katılmasından ötürü soruşturulmasının önlenmesi için de düzenleme yapılması öngörülüyor. Yürürlükteki kanunun 26. maddesi sadece “MİT mensupları” hakkındaki cezai takibatlarla ilgili iken, teklifte MİT mensupları ifadesinin yanı sıra “Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin” de hem görev suçları hem de özel yetkili mahkemelerin görev alanına giren suçlardan ötürü soruşturulmaları için, Başbakan’ın izin vermesi gerektiği düzenleniyor.

Son söz Danıştay’ın

MİT mensupları ile Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerle ilgili olarak Başbakan’ın soruşturma izni vermemesi halinde ise özel yetkili savcıların Danıştay’a itiraz hakkı bulunuyor. Buna göre Başbakan Erdoğan, Fidan ve diğer 4 MİT’çi ile ilgili soruşturma izni vermediği takdirde soruşturma açılıp açılmayacağına Danıştay 1. Dairesi karar verecek.

TEKLİFLE İLGİLİ ÇARPICI İDDİA:

‘Teklif bu haliyle soruşturmayı durdurmaz’


Ceza Hukukçusu, İstanbul Kültür Üniversitesi Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölüm Başkanı Prof. Dr. Durmuş Tezcan, kanun teklifinin bu haliyle yasalaşması halinde MİT yöneticileri ile ilgili açılan soruşturmanın etkilenmeyeceğini, yani Başbakan’ın izninin gerekmeyeceğini söyledi. Tezcan VATAN’a şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ceza muhakemesi hukukunda derhal uygulanma esası geçerlidir. İşlemin yapıldığı anda yürürlükteki kanuna uygun olan bir işlem geçerli olur. Yeni kanunda, mevcut soruşturmaların da soruşturma iznine tabi olacağı ve Başbakanlığa gönderileceği belirtilmemişse soruşturma devam eder. Çünkü muhakeme hukukunda kural, işlem o an yürürlükte olan yasaya göre yapılmışsa hukuka uygundur. Eski kanun döneminde diyelim ki temyiz süresi 5 gündü bunu 7 güne çıkardınız. Daha önce 5 günlük süreyi kaçıran biri süre 7 güne çıktı diye temyiz hakkı kazanamaz. Dolayısıyla geçici bir hükümle yasanın yürürlüğe girdiği tarihte yürütülen soruşturmalar için de izin şartı getirildiği belirtilmişse, açılmış soruşturma izin şartı olmadan devam eder.”

ZAMANLA YARIŞ

Teklif Salı komisyonda Perşembe Genel Kurul’da


Teklif dün saat 16.00 sıralarında TBMM Başkanlığı’na sunuldu ve jet hızıyla TBMM Adalet Komisyonu’na sevk edildi. Komisyon da, teklifi en kısa sürede ele alabilmek için Meclis İç tüzüğü’nün 26. maddesi uyarınca uymak zorunda olduğu “en az 2 gün önceden çağrı yapma” şartı uyarınca, dün teklifi gündem maddesi yaparak komisyon üyelerine Salı günü için toplantı çağrısı yaptı. Komisyonun haftasonu hem iktidar hem de muhalefet partilerine mensup komisyon üyelerinin Ankara dışına çıkma olasılıklarını, bu nedenle de Pazartesi günü Ankara’ya dönüşlerinde sıkıntı yaşanabileceğini düşünerek Pazartesi yerine Salı gününü toplantı günü olarak belirlediği öğrenildi. Teklif en geç Çarşamba günü komisyon raporu bastırılarak milletvekillerine dağıtılacak. Ardından da AK Parti Grup önerisi yoluyla teklif Genel Kurul gündeminin ön sırasına çekilecek. AK Parti kurmayları bu çerçevede teklifin Perşembe günü Genel Kurul’da görüşülerek yasalaştırılmasını planlıyor.

YÜRÜRLÜKTEKİ KANUN MADDESİ:

“MİT mensuplarının görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan ötürü haklarında cezai takibat yapılması Başbakanın iznine bağlıdır.”

AKP’NİN TEKLİFİNDEKİ MADDE:

“MİT mensuplarının veya Başbakan tarafından özel bir görevi ifa etmek üzere görevlendirilenlerin; görevlerini yerine getirirken, görevin niteliğinden doğan veya görevin ifası sırasında işledikleri iddia olunan suçlardan dolayı ya da 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun 250. maddesinin birinci fıkrasına göre kurulan (özel yetkili) Ağır Ceza Mahkemelerinin görev alanına giren suçları işledikleri iddiasıyla, haklarında soruşturma yapılması Başbakanın iznine bağlıdır.”